Voortvluchtige NL’er aangehouden in België (UPDATE)

In het Belgische Turnhout is dinsdagochtend de 41-jarige Bryan P. aangehouden. Hij moet nog vijf jaar uitzitten voor een twintig jaar oude dodelijke schietpartij. Bij een ripdeal schoot hij op 14 maart 1995 in Amsterdam de 36-jarige A. Oyeka in diens woning in Amsterdam-ZO door het hoofd.

Suriname

Volgens het onderzoeksteam uit 1995 is de dader in 2000 via Parijs gevlucht naar Frans Guyana en/of Suriname. Daar is hij echter nooit gevonden. In april 2015 is het FastNL een onderzoek naar de verblijfplaats van de veroordeelde begonnen. Hieruit is gebleken dat de man sinds 2008, onder een andere dan zijn eigen naam, in België woonde. Met deze informatie kon de Belgische justitie vanmorgen overgaan tot zijn aanhouding. Met het vergelijken van vingerafdrukken van de man die al in 2000 zijn genomen, kwam vandaag onomstotelijk vast te staan dat de arrestant daadwerkelijk de gezochte veroordeelde is. Aldus het Openbaar Ministerie in een persbericht.

Vormfout

Wat het het persbericht niet vermeldt is dat de toen 26-jarige Bryan P. in 2000 de daad had bekend maar door een vormfout op vrije voeten kwam en toen de wijk nam. De Amsterdamse rechtbank verklaarde het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk bij de strafvervolging van P.. De rechter-commissaris had verzuimd een nieuw gerechtelijk vooronderzoek te openen.

Omdat P. na de dood van de Nigeriaan in 1995 onvindbaar was, sloot het OM het gerechtelijk vooronderzoek in maart 1999 en stuurde hem een “kennisgeving van niet verdere vervolging”. Vervolgens werd verzuimd de verdachte van de internationale opsporingslijst te halen. Begin 2000 werd hij weer opgepakt vanwege een drugsfeit en voor de rechter gebracht voor de schietpartij. Dat kon niet door de beugel vond de rechtbank.

Hoge Raad

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde P. op 11 september 2012 niettemin onherroepelijk tot een gevangenisstraf van vijf jaar.

De veroordeelde is dinsdagmiddag voorgeleid aan de rechter in België. Die zal uiteindelijk besluiten over het al dan niet toestaan van de overlevering naar Nederland.