Voortvluchtige René P. aangehouden

Tijdens de zitting van het liquidatieproces Passage in de beveiligde bunkerrechtbank in Amsterdam-Osdorp heeft het Openbaar Ministerie bevestigd dat de voortvluchtige René P. (35) is aangehouden. P. is volgens de advocaten van Jesse R. een belangrijke getuige. Hij is voor de handel in harddrugs veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij moet daarvan nog 1098 dagen uitzitten. P. is in een Europees land gearresteerd. Zijn laatst bekende verblijfplaats was de omgeving van Alicante in Spanje. Zie hier een update.

De verdediging wil met de getuige René P. aantonen dat kroongetuige Peter la S. onder ede heeft gelogen over hasjhandel die hij heeft bedreven en over een mislukte moordaanslag die hij zou hebben laten plegen op de Nederlandse drugshandelaar Arjen K. 

Verdachte Jesse R. zei vorig jaar op een zitting dat kroongetuige Peter la S. in een project stapte om hasj te smokkelen vanuit Marokko naar Nederland met Arjen K. Dat ging tot twee keer toe mis en het geld van Arjen K. was weg.

Daarop begon – zegt Jesse R. – K. dreigementen te uiten richting La S. Hij zou zelfs Joegoslaven hebben ‘geactiveerd’ om Jesse R. en Peter la S. te gijzelen om geld terug te krijgen. R. zegt zelf geen geld erin te hebben geïnvesteerd. Maar La S. zou wel geld van R., dat was bedoeld voor een investering in een horeca-gelegenheid in Leeuwarden, in het hasjproject hebben laten vloeien.

La S. probeerde daarop een moordaanslag op K. te organiseren, die mislukte, zegt Jesse R.

Aan René P. zou La S. hierover hebben verteld. La S. zou 10.000 euro op tafel hebben gelegd voor die aanslag.

Toen Jesse R. dit verhaal op een zitting vertelde reageerde officier van justitie Betty Wind ongelovig. Ze zei dat Jesse R. de naam van René P. zou hebben genoemd omdat hij zou weten dat P. door zijn voortvluchtigheid toch niet als getuige op te roepen zou zijn.

Peter la S. heeft bovenstaand verhaal geheel ontkend. Later dit jaar, als P. naar Nederland is overgeleverd, zal de rechtbank besluiten of en wanneer P. zal worden gehoord. 

Dinsdag was de laatste zittingsdag in Passage voor het zomerreces. Op 6 september wordt het proces hervat.