Vragen over politie-inzet bij plofkraak

De daders van de gewelddadige plofkraak in Twello zijn kort voor de kraak losgelaten door een observatieteam van de politie. Dat bleek dinsdag tijdens een voorbereidende zitting voor de rechtbank in Almelo tegen verdachten Noël T. (21) en Tim R. (27) en drie anderen.

Voorkomen

Volgens TC/Tubantia stellen de advocaten grote vraagtekens bij de gang van zaken. Tot enkele uren voor de kraak lagen de verdachten op 23 september onder observatie, zo blijkt uit het dossier, en juist tijdens de feiten niet. Vervolgens zijn er direct na de kraak opmerkelijk snel aanhoudingen gevolgd. Had die kraak dan niet voorkomen kunnen worden?

Advocaat David Nieuwenhuis: ‘Heeft het Openbaar Ministerie de plofkraak bewust onder haar eigen ogen laten gebeuren? Volgens het dossier zijn twee hoofdverdachten namelijk enkele uren voor de plofkraak door een observatieteam gezien, samen met de drie andere verdachten.’

Toeval

Het OM ontkent dat de plofkraak voorkomen had kunnen worden: ‘Het OM of de politie laat geen plofkraak gebeuren. Er was sprake van toeval’, aldus het OM.

Na de kraak vluchtten de daders de naburige woning van T. binnen. De advocaten constateren dat er in het strafdossier geen verklaring te vinden is waarom de politie juist de woning van T. in Twello na de plofkraak binnenviel waardoor direct arrestaties volgden. De rechtbank heeft het Openbaar Ministerie opdracht gegeven deze informatie te verstrekken.

Dezelfde groep verdachten wordt verdacht van een serie plofkraken, onder meer in Enschede. Noël T. komt uit Twello, de overige verdachten komen uit Amsterdam.

De vijf blijven voorlopig in hechtenis.