Vrijspraak in drama om Endstra-geld

In hoger beroep heeft het gerechtshof eerder deze maand in Amsterdam voormalig xtc-handelaar Ronald van E. en zijn vrouw Gaby B. vrijgesproken van witwassen. Zakenman Hein van H. maakte na de dood van vastgoedmagnaat en onderwereldbankier Willem Endstra (foto) bijna vier ton euro naar hen over. Volgens het hof was er geen bewijs dat dit geld crimineel geld betrof.

Miljoenen

Ronald van E. liet rond 1990 een zeer groot geldbedrag investeren door vastgoedhandelaar Willem Endstra. Met onder meer die miljoenen wist Endstra uit te groeien tot een zeer vermogend zakenman. Andere criminelen investeerden ook geld bij Endstra en er ontstond uiteindelijk ruzie toen investeerders geld opeisten. In december 1999 was er een aanslag op Van E. die daardoor ernstig invalide in een rolstoel belandde. Van E. was dubbel de klos want hij had natuurlijk geen papieren waarmee hij recht op zijn geld kon doen gelden.

Financiële problemen

Voordat Endstra werd doodgeschoten stopte deze aan Van Essen soms wat geld toe, maar na de moord op Endstra in mei 2004, raakte Van E. in financiële problemen. Er was geld van Van E. was in een BV terechtgekomen die Endstra in beheer had gegeven bij zakenman Hein van H. een succesvolle investeerder in Spanje. Maar de invalide Van E. had geen rooie cent.

Afpersing

In 2006 probeerden zonen van Van E. en een huisgenoot van Van E. geld van Van H. op te eisen. Dat ging met veel emotie en dreigementen gepaard en er zijn ook veroordelingen geweest voor afpersing. Van H. is in 2007 ook even aangehouden geweest op verdenking van witwassen.

Hij zegt dat hij uit vriendschap en mededogen in de loop der jaren enkele tonnen naar Van E. heeft overgemaakt maar dat dit geen geld uit de Endstra-erfenis was en ook geen crimineel geld.

Eigen broekzak

Advocaten Dieuwertje Rupert en Geertjan van Oosten zijn opgelucht dat de zaak voorbij is voor Van E. en zijn vrouw. Van Oosten: 'Het hof ziet geen bewijs dat het geld van van H. afkomstig was van een misdrijf. Belangrijk is ook dat Van H. heeft gezegd het geld 'uit eigen broekzak' te hebben betaald.' Met andere woorden Van H. betaalde geen geld uit zijn onderneming en keek er goed voor uit een relatie te leggen met zijn eigen geld en gelden die Endstra zou hebben belegd.

Drama

Van Oosten: 'De zaak is de uitloop van een afschuwelijk drama en een samenloop van omstandigheden over het geld van Ronald dat bij Endstra zat.' De advocaat-generaal had voorwaardelijke straffen geëist.

Na de dood van Sam Klepper (2000) streden Willem Holleeder en John Mieremet over diens claim op het Endstra-geld. Mieremet werd in 2005 doodgeschoten. Holleeder heeft inmiddels zijn veroordeling voor de afpersing van Endstra uitgezeten. Ronald van E. leeft in relatieve armoede in Amsterdam, in een pand dat voorheen in eigendom was van een Endstra-bedrijf.