Vrijspraak in hoger beroep voor ‘Ndrangheta-verdachten

Twee Italiaanse broers, Vincenzo en Rocco C., die eerder veroordeeld werden als ‘Ndrangheta-leden die voor smokkel de de bloemenveiling van Aalsmeer gebruikten, zijn in hoger beroep vrijgesproken door de Italiaanse rechter, zo meldt het Algemeen Dagblad.

De broers C. werden in 2015 gearresteerd in Aalsmeer, waar ze woonden en werkten. De Italiaanse justitie rekent ze tot de maffiaclan van de ‘Ndrangheta uit het Zuid-Italiaanse Siderno. In eerste aanleg kregen ze 20 jaar (Vincenzo) en 15 jaar (Rocco) cel. Afgelopen week is Rocco C. vrijgelaten uit de gevangenis, melden Italiaanse media. Vincenzo C. zit nog vast voor een eerdere veroordeling.

In hoger beroep achten de beroepsrechters hun maffialidmaatschap niet bewezen. Een grote som contant geld die justitie aantrof is kennelijk niet per se afkomstig uit drugshandel. Het kan ook verband houden met de bloemenhandel. De onderbouwing van het arrest is nog niet verschenen.

Vincenzo C. was sinds de jaren 90 actief op de bloemenveiling van Aalsmeer. Hij kocht snijbloemen over de hele wereld en stuurde die naar Italië. Justitie zag die handel als een dekmantel.