Vrijspraak in ontvoeringszaak ABN-medewerker

Eén van de vijf mannen die in 2012 een medewerker van ABN-AMRO ontvoerden uit zijn huis om een bankkluis open te breken is eind vorige week door het gerechtshof van Amsterdam vrijgesproken. Eind september is nog een tweede verdachte vrijgesproken

 

Door @Wim van de Pol

Het hof vindt dat alleen de locatiegegevens van een telefoon die aan Fadil O.  zou hebben behoord onvoldoende bewijs vormen. De rechtbank had hem veroordeeld tot 7,5 jaar cel. In de zaak van Fadil O. heeft het hof vervroegd uitspraak gedaan. De arresten in de zaken van de vier medeverdachten volgen later. De rechtbank veroordeelde de vijf mannen uit Gouda en Alphen (in de leeftijd van 22 tot en met 26 jaar) tot celstraffen tussen de 7,5 en 8,5 jaar.

Kluis

De rechtbank vond het bewezen dat de vijf een medewerker gijzelden om de kluis van de ABN AMRO in Alphen leeg te kunnen halen. Op 1 februari 2012 belden de daders rond 18.45 aan bij het slachtoffer in Hoofddorp. Het eten stond net op tafel, vader, moeder en twee dochters waren thuis. De hypotheekadviseur van de ABN AMRO stond oog in oog met vier mannen met bivakmutsen en messen. Eén van hen diende hem een elektrische schok toe met een stroomstootwapen. De vrouw en haar dochters werden in een slaapkamer onder bedreiging met ducttape vastgebonden aan handen en voeten en de mond afgeplakt. Eén van de overvallers bleef in de woning terwijl de ABN-medewerker mee werd gevoerd in een bestelbus. De Volvo van het gezin werd ook meegenomen.

Collega

De daders wilden de kluis van de ABN-AMRO in Alphen aan den Rijn leeghalen. Het slachtoffer legde de overvallers echter uit dat hij wel in de beveiligde kluisruimte kon komen maar niet in de kluis zelf. De sleutel van de kluis zelf bleek en een collega in bezit te hebben. Daarop reed de bestelbus naar Hazerswoude-Rijndijk waar de bewuste collega woont en de overvallers willen ook haar overmeesteren. Dat plan is uiteindelijk niet uitgevoerd, omdat het in de straat te druk was. Daarna lieten de overvallers de ABN-medewerker achter op een carpoolplaats bij Hazerswoude. De overvaller die achterbleef in de woning zocht ook een goed heenkomen. Door dna-sporen en aan de hand van de voertuigen spoorde de politie de vijf verdachten op.

Zendmasten

De gang van zaken kan aan de hand van het verhaal van het slachtoffer geheel worden gereconstrueerd samen met de peilingen van de contacten met de zendmasten van de gsm-telefoons die de verdachten allemaal bij zich hadden. Behalve de peildata van een gsm lag er tegen Fadil O. geen ander bewijs. Tegen de andere verdachten heeft het Openbaar Ministerie meer bewijs aangedragen. Het Openbaar Ministerie betoogde dat hoewel de taakverdeling en de signalementen van verdachten niet helemaal duidelijk zijn de gehele groep niettemin veroordeeld kon worden.

Tegen Fadil O. was 8 jaar geëist. Advocaat Jan-Hein Kuijpers: ‘Het is een principiële uitspraak van het hof. Alleen die telecomgegevens zijn gewoon niet genoeg. Mijn cliënt heeft ook altijd op beargumenteerde wijze ontkend. Hij heeft aannemelijk gemaakt dat hij ook nog een andere telefoon had en de gegevens van die telefoon maakten duidelijk dat hij niet op de plaats delict was.’