Vrijspraak ondanks ‘Ben de Bankrover’-sms (UPDATE)

Het gerechtshof in Den Haag heeft vorige week een 42-jarige verdachte uit Delft vrijgesproken van roof uit de geldkluis van het grenswisselkantoor op het NS-station in Delft in oktober 2010. De man was door de rechtbank wel veroordeeld. Het hof vindt de herkenning op de bewakingscamera niet voldoende.

Bouwhelm

Inbrekers openden tussen zaterdag 9 oktober en maandag 11 oktober 2010 de achterkant van de geldkluis van de GWK-bank. Achter in de kluis was een gat gemaakt en de in de kluis aanwezige kasten waren geopend. Rondom het station was het één grote bouwput en de mannen waren verkleed als bouwvakker. Er bleek een bedrag van 325.307,52 euro te zijn weggenomen. Op beelden van een bewakingscamera waren drie mannen te zien. Maar, de mannen hadden een bouwhelm op.

Deskundige

Het Openbaar Ministerie en de rechtbank meenden over een vloed aan (schakel)bewijs te beschikken. In de eerste plaats ging de rechtbank ervan uit dat de verdachte en een medeverdachte op de camerabeelden als twee van de drie mannen zijn herkend, onder meer door familie, goede bekenden en door een politieman. Advocaat Yannick Quint liet een deskundige de beelden bestuderen en die concludeerde dat de kwaliteit onvoldoende was. Quint:

Het hof zegt nu impliciet dat ze de herkenningen van de agenten niet sterk genoeg vinden terwijl de rechtbank die herkenningen als uitgangspunt heeft genomen.

Het overige bewijs is – ‘ook in onderling verband en samenhang beschouwd’ – volgens het hof niet voldoende om te kunnen veroordelen. Er lagen nog de volgende aanwijzingen:

Verkeersgegevens

Historische verkeersgegevens van de mobiele telefoons zouden de verplaatsingen van de mannen op camerabeelden ondersteunen. Het hof vindt dat de bewegingen rond de kluis ook kunnen worden verklaard doordat de verdachte in de buurt van het station woont. Ook hadden de verdachte en de medeverdachte voor de roof in een korte periode 30 maal telefonisch contact en erna niet één. Na twee uitzendingen van Opsporing Verzocht probeerden de medeverdachte en diens broer de verdachte telefonisch te bereiken. Het hof vindt dat op zich ook geen bewijs omdat de roof in Delft en omstreken enige tijd een veelbesproken onderwerp was. En voor het uitzetten van de telefoon van de verdachte zijn velerlei verklaringen denkbaar, aldus het hof.

Arbeid

Ook beschikte de verdachte na de roof plotseling over zeer veel geld en werd bij hem bij de aanhouding 6.650 euro in cash gevonden, waarvoor hij geen verklaring gaf. Het uitgavenpatroon kwam voort geld uit arbeid, heeft de verdachte gezegd, en het hof acht dat niet onaannemelijk. Dat de cash voortkwam uit de roof hoeft vindt het hof ook niet bewezen.

Won

Er waren bij de kraak Amerikaanse en Canadese dollars en Zuid-Koreaanse Won gestolen. Dergelijke valuta waren bij de verdachte gevonden maar de biljetten waren niet gemerkt en dus is het verband met de roof niet helder, vindt het hof. En Zuid-Koreaanse Won kunnen in Nederland weliswaar alleen maar bij GWK’s worden gekocht, het gerechtshof acht niet uitgesloten dat de verdachte die elders dan in Delft heeft verkregen.

Bankrover

De verdachte verstuurde aan een kennis na de roof een sms-bericht met de tekst:

Ben de bankrover

Het hof acht dat een opmerkelijk tekst maar onvoldoende specifiek en concreet om aan te nemen dat verdachte daarmee tegenover de ontvanger van deze sms heeft aangegeven de kluiskraak te hebben gepleegd. Beoordeling van de uitleg van de verdachte vond het hof niet nodig. De verdachte heeft ontkend dat het een bekentenis was. Hij zei dat “Ben” in Delft een bekend figuur was die wel eens een bank had overvallen. Het was volgens hem een grap geweest omdat ze eerder over de verdenking hadden gesproken. De vriend stuurde als antwoord ‘haha’. Advocaat Quint:

Met name die ‘ha ha’ bevestigt dat er eerder over die Ben is gesproken die dag. De vriend heeft uiteindelijk het verhaal bevestigd in zijn verklaring.

In eerste aanleg was de verdachte veroordeeld tot 18 maanden met aftrek van voorarrest. Het Openbaar Ministerie had 2,5 jaar geëist. De medeverdachte is ook vrijgesproken. Een derde verdachte is nooit gevonden.

Het arrest.