Vrijspraak van voorbereiding liquidatie in Oss

Drie Amsterdammers van 24, 28 en 29 jaar zijn door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van het voorbereiden van een liquidatie in Oss. De rechtbank vindt hun plannen niet bewezen. Op 11 mei 2017 werden ze aangehouden in de buurt van Zaltbommel.

Kalasjnikov-geweer

Ze werden toen al enige tijd door de politie in de gaten gehouden. Justitie stelt dat ze op dat moment op weg waren om in Oss drugshandelaar Hensley J. om het leven te brengen.

De rechtbank komt echter tot het oordeel dat niet is bewezen dat de mannen inderdaad van plan waren iemand te liquideren. Dit ondanks dat één van hen beschikte over een Kalasjnikov-geweer met munitie en dat de verdachten het potentiële slachtoffer enkele dagen volgden met een gps-tracker onder diens auto.

8 jaar cel

De rechtbank vindt dat slechts is vast te stellen dat de drie iets crimineels van plan waren maar wat precies niet. Het is niet uit te sluiten dat de verdachten, zoals zij zelf hebben gesteld, het plan hadden om bij het slachtoffer in te breken. Voor dit inbraakplan kan de rechtbank geen straf opleggen omdat voorbereidingshandelingen pas strafbaar zijn wanneer het beoogde misdrijf minimaal 8 jaar gevangenisstraf op kan leveren. Een inbraak valt hier niet onder.

Bos en Lommer

De twee jongste verdachten worden wel veroordeeld voor onder meer een poging tot woningoverval aan de Leeuwendalersweg in Bos en Lommer. De 24-jarige Youssef B. krijgt daarnaast straf voor het bezit van de Kalasjnikov. Hij krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar. Mustafa G. (28) wordt veroordeeld tot 106 weken cel.

De 29-jarige verdachte wordt in zijn geheel vrijgesproken.