Vrijspraak voor cokesmokkel met ananassen

De rechtbank in Arnhem heeft een 43-jarige fruithandelaar uit Kerk Avezaath vrijgesproken van het importeren van 32 kilo cocaïne. De drugs waren verstopt in 40 geprepareerde ananassen. Het fruit zat in een container die bij een loods van de verdachte werd afgeleverd. 

Volgens de rechtbank is er sprake van gebrek aan bewijs. Het Openbaar Ministerie had 4 jaar cel geëist. Ook vond de officier van justitie dat de verdachte 3 miljoen euro moest betalen aan de Nederlandse Staat.

Camera

In juni 2017 kregen de Nederlandse autoriteiten een tip vanuit Engeland dat een scheepscontainer met cocaïne van Costa Rica naar Geldermalsen zou worden vervoerd op naam van Groot Global Trading BV. De container werd in de haven van Antwerpen van een baken voorzien en er werd met een camera zicht gehouden op de loods in Geldermalsen.

Geprepareerd

Op 19 juni 2017 werd de container de loods ingereden. In het pand waren 4 personen aanwezig, waaronder de 43-jarige verdachte. De andere 3 werden al weer snel vrijgelaten en zijn geen verdachten meer. In de container, geladen met ananassen, bleken 40 ananassen geprepareerd te zijn en voorzien van 800 gram cocaïne per ananas. In totaal werd 32 kg cocaïne aangetroffen. In totaal bedroeg de lading ananassen 21.500 kilo.

Merkwaardige omstandigheden

De fruithandelaar ontkende steeds iets van de cocaïne te hebben af geweten. De rechtbank oordeelt dat weliswaar sprake was van merkwaardige omstandigheden, maar er niet kan worden bewezen dat de fruithandelaar ook wist dat er cocaïne in de ananassen verstopt zat.