Vrijspraak voor liquidatiepoging Utrecht (UPDATE)

De 31-jarige Soulaiman el H. is vrijgesproken voor de poging tot moord op zijn neef Mohamed el A. in 2015 op de Tiberdreef in Utrecht. De rechtbank in Utrecht vindt het door het Openbaar Ministerie aangevoerde bewijs te mager. Justitie had twee weken geleden twaalf jaar geëist tegen El H. 

Niet herkend

Mohamed el A. heeft enkele dagen na de liquidatiepoging verklaard zeker te weten dat zijn neef Soulaiman el H. op hem had geschoten. Advocaat Nancy Dekens had bepleit dat El A. juist direct na de schietpartij juist meerdere keren heeft gezegd dat hij de schutter niet zou hebben herkend. Ze zei ook dat op videobeelden haar client niet te herkennen was. Bovendien gaven getuigen geen eenduidig signalement. De rechtbank volgde deze zienswijze in het vonnis.

Niet betrouwbaar

Ook het verder aangevoerde bewijs vindt de rechtbank onbetrouwbaar. De verklaringen van familieleden en de inhoud van tapgesprekken bevatten tegenstrijdigheden en zijn allemaal gebaseerd op de latere verklaring van het slachtoffer dat hij zijn neef Soulaiman el H. had herkend. Daarnaast vindt de rechtbank de verklaringen niet betrouwbaar vanwege de geruchtenstroom die in gang is gezet en de onderlinge familiebanden. Ook blijkt dat de familieleden wisten dat ze werden afgeluisterd door de politie. Het door verschillende getuigen geleverde signalement van de schutter beoordeelt de rechtbank als te algemeen.

Scheiding

Tijdens de rechtszitting op 20 juni beweerde Soulaiman el H. bij hoog en bij laag niets met de schietpartij te maken te hebben gehad. El H. verklaarde dat zijn familie hem erin wilde luizen. Omdat hij als enige zijn moeder steunde in de scheiding met zijn vader, zouden zijn vader en andere familieleden wraak hebben willen nemen.

El H. werd ook vrijgesproken van andere verdenkingen, zoals verboden wapenbezit, brandstichting van een auto en een poging tot woninginbraak.

Lees ook een uitgebreider bericht over de zaak: Eis van 12 jaar voor poging liquidatie Utrecht.