Vrijspraak voor moord na dissociatie

Jasper S. (45) die verdacht wordt van de moord op Marianne Vaatstra kan aan een zogeheten dissociatieve stoornis lijden. Hij heeft dat drie jaar geleden naar voren gebracht toen hij voor de rechter stond voor joyriding met een auto van een bevriende boer uit de omgeving. Groninger misdaadverslaggever Mick van Wely schrijft dat deze stoornissen echt bestaan. Sterker: in de wurgzaak in Nietap uit 2002 volgde vrijspraak. Een man die getreiterd werd door zijn vrouw bleek haar even later te hebben gewurgd.

Van Wely sprak met Ben Takkenkamp, een gedragdeskundige uit Groningen die al twintig jaar verdachten voor justitie onderzoekt. In de zaak in Nietap zei de verdachte dat hij zich niet kon herinneren dat hij zijn eigen vrouw had gewurgd. Drie gedragsdeskundigen onderzochten de man en concludeerden dat hij leed aan een dissociatieve stoornis waarbij hij zich niet bewust was van zijn handelen. Takkenkamp: “Een dissociatieve stoornis is een officiële psychiatrische diagnose. Die heb je in meerdere varianten. Het gevoel van iemand wordt tijdelijk losgekoppeld van de gebeurtenis. Er ontstaat bewustzijnsvernauwing. Iemand is zich minder of niet bewust van wat hij doet. Soms is een trauma oorzaak van de stoornis. Maar dat kan ook een hersenbeschadiging zijn.’

Meestal doet een verdachte alsof hij aan de stoornis lijdt om zo aan vervolging te ontsnappen.

Volgens een buurman heeft Jasper S. al eens over dit probleem verteld. Hij zou plotseling ’s nachts op pad zijn gegaan. En soms stapte hij zomaar bij een ander in de auto.

Hier een wetenschappelijke case-study van een geval van dissociatie (pdf in het Engels).