Vrijspraak voor Roemeense stuntrovers

De rechtbank van Zwolle heeft 5 Roemenen vrijgesproken van diefstal van bijna 1000 iPhones uit een rijdende vrachtwagen. Wel zijn de mannen veroordeeld tot celstraffen van 15 maanden voor het bezit van de gestolen telefoons. De totale waarde van de buit bedroeg meer dan een half miljoen euro. 

Het Openbaar Ministerie had 18 maanden cel geëist tegen de verdachten.

De 5 mannen werden enkele dagen na de opzienbarende roof aangehouden op een vakantiepark in Otterlo. De lading iPhones werd bij hen aangetroffen. Ook vond de politie in een vakantiehuisje een aantal slijpmachines. Het OM koppelde deze aan het open maken van de vrachtwagen.

Roemeense methode

De iPhones werden uit een rijdende vrachtwagen gestolen via de zogenaamde “Roemeense methode”.  Hierbij rijden meerdere auto’s dicht rondom de vrachtwagen. Een persoon klimt op de motorkap van de auto die pal achter de vrachtwagen rijdt, maakt het slot open en haalt de lading eruit. Tijdens deze operatie rijden de vrachtwagen en de auto op aanzienlijke snelheid door en zorgen andere auto’s er tegelijkertijd voor dat achteropkomend verkeer niet kan inhalen.

Onvoldoende aanknopingspunten

Volgens de rechtbank biedt het dossier onvoldoende aanknopingspunten om de verdachten te veroordelen. In de eerste plaats zit er relatief veel tijd tussen de diefstal en de aanhouding van de mannen met de gestolen goederen. Verder was één van de telefoons van één van de verdachten vlakbij de diefstal, maar blijkt ook uit het dossier dat andere mensen deze telefoon gebruikten. Het is dus niet uit te sluiten dat een ander met deze telefoon bij de diefstal was. Ook van andere telefoons die tijdens de diefstal in die omgeving waren is niet duidelijk bij wie die horen.

Tenslotte constateert de rechtbank dat er bij de vakantiewoning nog 2 personen zijn gezien. Zij waren niet aangemerkt als verdachte in het dossier. Op basis van informatie uit Roemenië kan niet worden uitgesloten dat zij, en niet één van de 5 mannen, betrokken zijn bij de ladingdiefstal.

Forse schending

De rechtbank veroordeelt 4 mannen tot een celstraf van 15 maanden. Een vijfde man krijgt een celstraf van 14 maanden opgelegd. In zijn zaak matigt de rechtbank de celstraf met 1 maand omdat tijdens de aanhouding in de vakantiewoning foto’s zijn gemaakt door journalisten. Deze foto’s zijn gepubliceerd in een artikel waarop deze man te herkennen was, anders dan de andere mannen. De rechtbank oordeelt dat dit een forse schending van de persoonlijke levenssfeer is waar de man veel nadeel van heeft.

Hier de uitspraken:

Vonnis 1

Vonnis 2