Vrijspraak voorbereiding liquidatie Amsterdam (UPDATE)

De twee mannen die eerder zijn veroordeeld voor het voorbereiden van een liquidatie in de buurt van waterpijpcafé Fayrouz zijn woensdag door het gerechtshof Amsterdam daarvan vrijgesproken. Ze zijn wel veroordeeld voor voorbereiding van brandstichting, heling van een BMW en wapenbezit.

Donkere kleding

Gökhan C. (29) en Heinrich A. (42) kregen in 2015 zeven en acht jaar cel omdat ze in de Amsterdamse Schinkelbuurt in Amsterdam-Zuid, in juni 2015, in een auto waren aangehouden met een automatisch wapen, doorgeladen pistolen en flessen benzine. Ze droegen ook handschoenen, donkere kleding en kogelwerende vesten.

Brandstichting

Anders dan de rechtbank vindt het gerechtshof dat niet vaststaat dat zij een liquidatie wilden plegen. Volgens het hof is het ook voorstelbaar dat het duo van plan was iemand te gijzelen of afpersen, maar daarvoor waren ze niet gedagvaard. Ze zijn wel veroordeeld voor het voorbereiden van brandstichting van de gestolen BMW die ze gebruikten. In een afgeluisterd gesprek is er sprake van om de auto ‘in de fik te gooien’.

Amzieb

Justitie vond het bewezen dat de twee een bezoeker van waterpijpcafé Fayrouz aan het achtervolgen waren en dat ze van zins waren deze te vermoorden. Fayrouz is inmiddels gesloten nadat vorig jaar ervoor oude stoep het hoofd van Nabil Amzieb werd achtergelaten. Die laatste werd verdacht van medeplegen van de moord op Eaneas Lomp.

Martha

Fayrouz stond bekend als een verzamelplaats voor personen die worden gerekend tot de groep van Benaouf A.. Het hof stelde vast dat in ieder geval één van de verdachten omging met de op 22 mei 2014 geliquideerde Gwenette Martha, een vijand van Benaouf A., en de man die deze verantwoordelijk hield voor de aanslag in de Staatsliedenbuurt. En ook waren ze bekenden van  de op 7 november 2015 geliquideerde Eaneas Lomp. Maar het hof vindt al met al dat er geen ‘geen solide aanknopingspunten’ zijn om vast te stellen dat de verdachten tot de groep van Martha behoorden en daarom in de buurt van Fayrouz waren.

C. en A. krijgen 3,5 jaar cel. Advocaat Irma Groenendijk van Heinrich A. reageert: ‘gerechtigheid, een keurige beslissing van het hof’.

De uitspraak van het gerechtshof is van belang omdat deze gevolgen kan hebben voor de visie van andere rechters op mensen die worden aangehouden met verdachte artikelen en wapens in hun auto.

Zie het arrest.