VS laat Nederlandse cybercriminelen terugkeren

De Nederlander Marc Willems, op wiens site drugs konden worden gekocht, blijkt eind vorig jaar na een aanvankelijke eis van levenslang in Los Angeles, Californië, tot 10 jaar en één maand cel te zijn veroordeeld.

Lager

Willems tekende een schuldbekentenis (plea bargain) waardoor een proces vermeden is en ook de straf lager uitviel. De rechter zorgde ervoor dat W. wegkwam met de minimale straf waarbij hij de openbaar aanklager prosecution creep verweet. Hij zou aan W. teveel ten laste hebben gelegd.

Farmer’s Market

Willems runde ‘The Farmer’s Market’ een website waarop hij narcotica verkocht zoals LSD, XTC, marihuana en paddo’s. Zijn klanten zaten deels in de VS. Betalingen verliepen via Paypal en Western Union. De ‘zwarte drugsmarkt’ opereerde via het Tor-netwerk waarop gebruikers anoniem konden communiceren.

Roemenië

In de papieren Vrij Nederland staat deze week het verhaal van de vermeende koning van de creditcardhackers,  David Schrooten die enkele jaren geleden in Roemenië werd aangehouden en uitgeleverd naar de Verenigde Staten. Het verhaal (Blendle) van de student uit Spijkenisse is een fascinerende tocht van een briljante zelfstudie in hard- en software naar een langzaam afglijden in de black hat-wereld van de criminele hackers en dus in de richting van de allerzwaarste criminaliteit.

Secret Service

Met een Deen, een Fransman, een Rus en een Turk en botnets van vele duizenden computers van niets vermoedende computergebruikers bemachtigde hij credit card-nummers en andere verhandelbare gegevens. Het noodlot slaat toe als een contact van hem door de Amerikaanse Secret Service wordt aangehouden en hij ongemerkt contact heeft met agent, die de identiteit van zijn contact overgenomen heeft. David Schrooten is terug in Nederland en weer thuis. Marc Willems gaat binnenkort naar een speciale afdeling waar hij wacht op zijn transfer naar een Nederlandse gevangenis om zijn straf uit te zitten.