Waarom de politie niet goed werkt

Rechercheurs slaan soms belangrijke informatie over criminelen maar op in een eigen Word-bestandje in plaats van het op te slaan in een landelijk systeem en het zo te delen met collega’s in het land. Wat ze ook is ‘wegschrijven’, naar een hoger beveiligingsniveau. Zo houden ze het lekker voor zichzelf en werken ze collega’s in andere regio’s tegen. Het is maar één van de vele voorbeelden in het boek Operatie Blauw waarin journalist Bart de Koning beschrijft waarom het niet zo goed gaat met de Nederlandse politie. De automatisering bij de politie is een regelrechte ramp. ‘In elk bedrijf gaat er wel eens wat mis met de automatisering maar niet op deze schaal,’ schrijft De Koning. Alle korpsen hebben zo ongeveer hun eigen systemen. De automatisering werkt zo slecht dat de politie in sommige regio’s eigenlijk geen betrouwbare misdaadcijfers kan verschaffen: in Zeeland zijn die helemaal en in Den Haag voor een deel geschat.

Samenwerking tussen de korpsen gebeurt door de VtSPN, in het jargon al omgedoopt tot: Vertragen, Tijdrekken en Saboteren en Politie Nederland. Er is eigenlijk geen samenwerking. Zo hebben zeven van de 26 korpsen (waaronder Amsterdam-Amstelland) ongeveer twee jaar lang geen opsporingsgegevens aan een landelijk systeem overgedragen. Informatie en macht worden liever niet gedeeld dus boycotten ze liever een landelijk systeem en houden ze zelf een schaduwsysteem bij. De 26 verschillende korpsen gedragen zich als kleine koninkrijkjes die alles zelf willen doen. Die versnippering kost ontzettend veel geld en mankracht.

Het boek rekent af met de mythe dat meer blauw op straat zou helpen tegen de misdaad. Mensen die op straat patrouilleren vangen geen boeven, ze geven hoguit burgers een veilig gevoel.

Het valt overigens te vrezen dat als er duizenden medewerkers bijkomen er maar een paar honderd kunnen worden ingezet tegen de misdaad. De bureaucratie slurpt alles op. Zo’n 14.000 van de 50.000 medewerkers werkt in de ‘overhead’.

Het is te hopen dat bij de vorming van weer een nieuwe politieorganisatie door het nieuwe kabinet de analyses uit dit boekje ter harte worden genomen. Anders heeft geld uitgeven aan ‘boeven vangen’ geen zin. Het geld dat de politie er de afgelopen jaren bij heeft gekregen om aan de toegenomen vraag naar veiligheid te voldoen is nauwelijks naar de straatdienst of de recherche gegaan. Wel naar de ondersteunende diensten.

Operatie Blauw van Bart de Koning, Uitgeverij Balans.