Badr bezweek onder het succes

Advocaat Bénédicte Ficq heeft vrijdag voor de rechtbank van Amsterdam alle zeilen bijgezet om de beeldvorming rond haar gewelddadige cliënt Badr Hari (27) enigszins te doen kantelen. Het één-dimensionale beeld dat media hebben gecreëerd van de big bad black boy – dat het in de publiciteit zo goed doet – heeft ze kunnen bijstellen. 

Door Wim van de Pol

Dat deed ze door een sterke nuancering van het bewijs dat Hari het was die het zwaarste letsel toebracht aan zakenman Koen Everink op 8 juli in de Amsterdam Arena.

Badr is een big bad black boy, dat is een bekend stereotype beeld voor het publiek. Ook als hij het niet heeft gedaan, heeft hij het toch gedaan.

Badr Hari krijgt snel de schuld van agressieve handelingen in het uitgaansleven, ook als hij echt niets heeft uitgedeeld. Het Openbaar Ministerie zal hier tegenin brengen dat Hari steeds weer uitgaansgelegenheden betreedt in gezelschap van kennelijk agressieve en dreigende vrienden of kennissen. Want dat er is uitgedeeld in de clubs als Air, Jimy Woo, kleine Cooldown en in de Arena staat vast. Voor vrienden in de groep is het prima dreigen en rossen als vriend Badr even verderop als backup staat toe te kijken.

Zijn advocaat bevestigde op de zitting van vrijdag dat Hari ook vindt dat hij niet meer het risico moet lopen betrokken te raken bij uitgaansgeweld. Hij zou zelfs ‘klaar zijn’ met het uitgaansleven. Ze stelde voor aan de rechtbank dat Hari zich niet meer laat zien in het uitgaansleven, als de rechtbank zijn hechtenis zou opheffen. Controle daarop gaat vanzelf, door het publiek, via media als Twitter en Facebook. Ze zei ook dat een vriendengroep, waarin onder meer Yves Gijrat, hem wil helpen op het rechte pad te blijven.

Hij moet ook leren zijn emoties onder controle te houden, zei Ficq. Sportief is het Amsterdammertje van Marokkaanse komaf enorm gegroeid. Hij vocht al op zijn 18de jaar in Japan al voor meer dan 90.000 toeschouwers. Maar geestelijk groeide hij niet mee. Hij kwam rond 2005 herhaaldelijk bij de politie voor geweldsdelicten.

Hij heeft een overgewaardeerd zelfgevoel, schrijft een forensisch psycholoog van Justitie die gesprekken met Hari voerde. Deze psycholoog spreekt over een éénzijdige ontwikkeling, zonder psychologische begeleiding bij alle succes. Als rolmodel moest hij altijd perfect zijn en geen fouten maken. Die druk bleek te zwaar.

‘De voortdurende bevestiging van het succes en (met name de laatste jaren) aandacht van de media leidden ertoe dat frustraties en spanningen beheerst moeten worden. Dat lukt niet altijd. Als een beroep op hem gedaan wordt om te helpen of als hij een bemiddelende rol kan spelen, is dit een bevestiging van zijn zelfgevoel: dit doe ik wel even voor die ander. Dat dit tot het overschrijden van maatschappelijke, sociale of sportieve normen leidt, is vanuit het overgewaardeerde zelfgevoel (haast) gerechtvaardigd.’

(…)

Betrokkene heeft de neiging zich als groot, sterk en zelfverzekerd te presenteren, maar is ook in staat om in de gesprekscontacten een meer kwetsbare kant te laten zien.’

Hari is geen psychopaat, stelt de psycholoog. Psychopaten kunnen ook gevoel tonen en charmant doen maar leiden daarmee anderen om de tuin. Ze doen zich voor te doen als iemand anders. De psycholoog stelt dat Hari geen kenmerken vertoont van psychopathie. Anders dan bij psychopaten is er bij hem geen gebrek aan inlevingsvermogen. Hij is ook niet gewetenloos en egocentrisch. 

Advocaat Ficq stelde dat Badr Hari in therapie wil. Liefst bij een sportpsycholoog, indien nodig bij een psychotherapeut. 

Kijk naar een documentaire over Badr Hari:

De storm in het hoofd van Badr Hari 

Andere artikelen over de zitting in de zaak:

‘Die vent die moet hangen’ 

‘Broer Badr deelde stoten uit in Air’