Waarom Joran geen deal krijgt

Joran van der Sloot liet afgelopen weekend weer eens van zich horen. De beruchte vrouwenkiller sprak vanuit de vijf kilometer hoog gelegen Challapalca-gevangenis in Peru tot het uiterst cynische Nederlands publiek. Hij zou eindelijk bereid zijn de waarheid te vertellen over Natalee Holloway, als hij zijn straf in Nederland mag uitzitten. Waarom dat verzoek zo goed als kansloos is.

Door Vincent Verweij

Joran hoopt op een deal met Justitie in Nederland, via een beroep op het WOTS-verdrag (PDF), dat de uitlevering regelt van landgenoten die in het buitenland gedetineerd zijn. De WOTS geldt voor meer dan 60 landen in de wereld, waaronder Peru.

Omzetting

Bij strafoverdracht met de WOTS wordt meestal een omzetting van de straf gedaan. Omzetting betekent dat Joran’s straf wordt aangepast aan de tijd die hij in Nederland zou hebben gekregen. De 28 jaar die hij voor de moord op Stephany Flores heeft gehad, zou naar Nederlandse maatstaven eerder tussen 12 en 15 jaar liggen. Bovendien zou Joran na tweederde van zijn straf voorwaardelijk vrij komen. Aangezien hij al 6 jaar heeft gezeten in Peru, zou hij dus effectief nog maar 2 tot 4 jaar in een Nederlandse cel hoeven zitten.

Gunst

Maar een strafoverdracht met de WOTS is een gunst, geen recht. Beide landen moeten akkoord gaan. En aangezien maar weinig mensen de aartsleugenaar Joran iets zullen gunnen, zal hij een konijn uit de hoge hoed moeten toveren. Een deal moeten sluiten waarbij hij in ruil voor informatie over Natalee Holloway een WOTS-overdracht afdwingt. Maar ook dat zal Joran om een aantal redenen niet voor elkaar krijgen.

Bekentenis

Ten eerste zou een bekentenis in de zaak Holloway hem juridisch alleen nog maar verder in de put helpen. Wanneer hij informatie heeft over de vindplaats van haar lichaam, of zijn betrokkenheid bij haar dood toegeeft, zal Aruba hem willen vervolgen voor moord, doodslag of medeplichtigheid. Nederland kan onmogelijk een deal maken waarbij men weigert hem voor  de moord op Holloway aan Aruba uit te leveren. Aruba is een zelfstandig land in het koninkrijk met zijn eigen rechtssysteem. Bovendien vragen de VS ook nog om zijn uitlevering. Hij moet zich daar nog altijd verantwoorden voor de afpersing van Beth Holloway in 2010. Kortom: Als Joran van der Sloot inderdaad betrokken was bij de verdwijning van Natalee Holloway is zijn geheim als een gestolen wereldberoemde diamant, ondanks de waarde van zijn schat kan hij er niks mee beginnen. Als hij ooit nog iets wil maken van zijn leven moet hij blijven zwijgen.

Andere dader

De enige mogelijkheid zou zijn dat Joran zijn eigen betrokkenheid ontkent, zoals hij altijd heeft gedaan. Hij zou dan naar anderen moeten wijzen als de mogelijke daders en met keiharde bewijzen moeten komen. Maar het is moeilijk voorstelbaar dat Joran over kennis beschikt die in het jarenlange onderzoek en de ‘case review’ door de Nederlandse politie niet naar boven is gekomen. De hele groep rond Joran is uitgebreid gerechercheerd en er zijn ook verschillende andere verdachten geweest, zoals de Kalpoe-broers, Guido W. en Geoffrey van C. Als deze mannen meer weten over het lot van Natalee geldt voor hen hetzelfde: zwijgen is goud. Dat is de bittere werkelijkheid voor de familie en de vrienden van Natalee. Voor Justitie biedt een nieuwe verklaring van Joran hoogstwaarschijnlijk dan ook weinig perspectief. Het aanbod vanuit Challapalca lijkt niets meer dan een kansloze wanhoopskreet.

Lees het hele verhaal over de verdwijning van Natalee Holloway in het boek ‘Dossier Holloway‘ (Bol-link)

[bol_product_links block_id=”bol_54117a572146c_selected-products” products=”9200000019106806″ name=”Crimesite boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”395″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Hieronder de (Engelstalige) documentaire die Crimesite maakte over de zaak.