Waarom plofkrakers naar Duitsland gaan

Deze week werden er door de Audi-bende weer drie plofkraken gezet in het Duitse grensgebied. Een in Meppen (1 dode, 1 zwaargewonde), een in Dalum en een in Surwold (mislukt). Vraag rijst waarom Nederlanders naar Duitsland gaan om geldautomaten op te blazen.

Door Timo van der Eng

Nederland

De trend in Nederland is dat het aantal plofkraken een dalende lijn laat zien. In de periode 2010 – 2013 vonden er jaarlijks nog meer dan 100 plofkraken plaats. In 2014 dalen de cijfers spectaculair: in 2013 werden er 129 plofkraken gezet, in 2014 waren dat er nog maar 44; een daling van 65%. De eerste helft van 2015 liet weer een stijging zien ten opzichte van de eerste helft 2014. De cijfers over heel 2015 zijn nog niet bekend.

Duitsland

In Duitsland stijgen de cijfers juist. In 2014 werden er 116 geldautomaten opgeblazen, in 2015 132. Voor 2016 staat de teller inmiddels op 20 – en dan alleen al in het grensgebied met Nederland.

Verklaring daling

De Nederlandse Vereniging van Banken denkt dat de dalende trend in Nederland vooral te maken heeft met de goede samenwerking tussen politie, justitie en de banken. Dat heeft onder andere geresulteerd in een betere beveiliging van de geldautomaten. Deze worden tegenwoordig bijvoorbeeld beveiligd met betere camerabewaking, tralies in de automaten zelf, gasafdrijfsystemen (de automaten worden met een gasmengsel opgeblazen) en technieken om geld dat wordt buitgemaakt bij een plofkraak onbruikbaar te maken.

De Nederlandse politie heeft ook flink ingezet op de opsporing van de daders. Dat leidde in de tweede helft van 2013 tot tientallen arrestaties en veroordelingen.

Maar waarom naar Duitsland?

Volgens een woordvoerster van het Duitse Bankenverband is het beveiligingsniveau van de geldautomaten zelf in Duitsland vergelijkbaar met die in Nederland. Wel is er een fijnmaziger aanpak, aldus de woordvoerster tegenover Crimesite: ‘De veiligheidsmaatregelen in minder bevolkte gebieden zijn veel strenger dan die in de dichtbevolkte steden.’ De politie in Duitsland spreekt dat in Der Spiegel tegen. Christian Zahel, politiechef van de afdeling Georganiseerde Misdaad in Niedersachsen, stelt onomwonden: ‘Er is hier een achterstand met de beveiliging van de automaten, vergeleken met Nederland.’  

De Duitse banken wijzen juist weer naar de politie: ’De opsporing van de daders kan wel worden verbeterd. De criminelen komen nog te vaak gemakkelijk weg met de plofkraken. Door de dadergroep meer onder druk te zetten, zal het aantal opgeblazen geldautomaten ook in Duitsland afnemen. Daarvoor is wel samenwerking met de Nederlandse politie noodzakelijk.’ Aldus een woordvoerster tegenover een verslaggever van een Duitse omroep.

Met andere woorden: Nederlanders zetten plofkraken in Duitsland, omdat volgens de politie de geldautomaten minder goed beveiligd zijn en volgens de banken omdat de daders er nauwelijks voor worden gepakt en gemakkelijk kunnen wegkomen.

België: 0 plofkraken

Crimesite heeft ook nog de cijfers voor België opgevraagd. Het aantal plofkraken daar is opvallend laag. In 2016 tot nu toe: 0. Over heel 2015: 0. En in 2013 en 2014 tezamen 10. Een woordvoerster van het Febelfin (de Belgische Vereniging van Banken) laat weten dat de 10 plofkraken in 2013-2014 in het Nederlands-Belgische grensgebied plaatsvonden. Of de daders ook uit Nederland afkomstig waren, was bij het Febelfin niet bekend.

Eerdere berichten:

Opnieuw plofkraak in grensregio 

Invallen in verband met plofkraken

Plofkrakers crashen Audi

Nederlanders zetten plofkraken in grensgebied