Wantrouwen en blind vertrouwen in politie

Ongeveer de helft van de Nederlanders vindt dat agenten te soft optreden en te weinig gezag uitstralen. Dat blijkt uit een grootscheeps onderzoek in opdracht van Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV). Aan de andere kant heeft veertig procent een blind vertrouwen in de politie.

Dat schrijft De Telegraaf woensdag. Volgens SMV-voorzitter Pieter van Vollenhoven is er nog 'een wereld te winnen' voor de politie.

Met name de telefonische bereikbaarheid is het volgens veel Nederlanders niet goed gesteld. Daarnaast worden er steeds meer politiebureaus gesloten of zijn die alleen overdag open. Met name in landelijke gebieden en onder ouderen heerst daar onvrede over.

Vier op de tien Nederlanders zegt zich af en toe onveilig te voelen, voornamelijk op treinstations, in het openbaar vervoer en in uitgaansgelegenheden. Drie procent zegt zich constant onveilig te voelen. De meeste Nederlanders voelen zich wel veilig in de eigen woning, eigen buurt en in winkelcentra.

Volgens Ingrid de Jong, directeur van de SMV, denken veel burgers dat de aandacht van politie en justitie met name naar de internationale aanpak van criminaliteit gaat, terwijl er minder focus voor de wijk lijkt te zijn. 'Terwijl daar juist behoefte aan is. Hoe laagdrempeliger, hoe veiliger burgers zich voelen', aldus De Jong in De Telegraaf.