Wapenarsenaal Nederlandse drugscriminelen ontdekt in Málaga

De Spaanse politie heeft een wapenarsenaal gevonden tijdens een onderzoek naar een Nederlandse bende drugscriminelen. De politie van Málaga trof in een garage van een van de verdachten een Kalasjnikov, vijf Skorpion-aanvalsgeweren, twee half-automatische pistolen, een revolver, vier handgranaten en veel munitie aan. Het arsenaal was verstopt in een auto en klaar voor gebruik.

6,3 ton coke

Het onderzoek kwam in oktober op gang na de vondst van 6,3 ton cocaïne in een loods in Málaga. Dat is de op één na grootste vangst in Europa ooit en leidde tot wat in Spaanse media wordt genoemd ‘het oprollen van de gevaarlijkste Nederlandse drugsbende in de regio.’ Bij de operatie zijn ook 18 luxe horloges en 35 auto’s in beslag genomen waarvan de meeste auto’s op zeer geraffineerde wijze waren voorzien van verborgen ruimten. Ook werd ruim 250.000 euro in cash en bitcoins aangetroffen.

Drie drugslaboratoria ontmanteld

Bij doorzoekingen in Málaga werd ook vier kilo MDMA, 1,2 kilo cocaïne, één kilo hasj en 20.000 xtc-pillen gevonden. In april werd al een grote hoeveelheid grondstoffen voor het produceren van synthetische drugs aangetroffen, waaronder APAA, PMK en mierenzuur. In de loop van het onderzoek zijn in Nederland drie drugslaboratoria ontmanteld met 70 kilo MDMA en ruim 1,5 ton PMK (grondstof voor MDMA).

In de zaak zijn twintig mensen opgepakt. Zestien in Spanje, twee in Nederland, één in Costa Rica en één in Oostenrijk.