‘Wapenhandelaar’ komt voor in Passage-dossier (UPDATE)

De naam van de familie T. waar woensdag een flinke wapenvoorraad werd gevonden komt al zeker tien jaar voor in verschillende politieonderzoeken naar georganiseerde criminaliteit. De Loosdrechter Peter T. (50) is eigenaar van de woning in Nieuw-Loosdrecht waar een opslag van AK-47 geweren en vuistvuurwapens werd ontdekt.

 
Door @Wim van de Pol

De broers Frank en Richard T. zijn ook aangehouden, net als vier andere verdachten. Peter T. was in de jaren negentig quarterback bij American football-team The Dominators uit Utrecht. Hij speelde met een prothese aan zijn onderbeen, na een motorongeluk. Zijn broer Frank speelde bij de Barcelona Dragons. De broers T. bestierden in Hilversum een aantal discotheken. De politie vermoedt dat ze al zeker vijftien jaar in de wapenhandel zitten. In 2009 is Peter T. veroordeeld tot zes jaar voor een wapensmokkel vanuit Oost- en Zuid-Europa naar Nederland.

Nieuwe loop

Dat onderzoek ging om zes wapentransporten, onder meer vanuit Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. Peter T. kocht onklaar gemaakte pistolen in Frankrijk en Spanje en liet die naar Oostenrijk vervoeren. Door in Oostenrijk een nieuw gedraaide loop erop te monteren konden de wapens weer met winst worden verkocht. T. ontkende wapens naar Nederland te hebben gesmokkeld. De rechtbank veroordeelde hem in 2009 tot zes jaar cel.

Mobiele telefoon

In dat onderzoek komt een telefoontap uit 2008 met daarop de later voor onderwereldmoorden veroordeelde Jesse R.. Hij belt met een nummer van T. en vraagt naar hem. In het onderzoeksproject Passage waarin Jesse R. één van de hoofdverdachten was onderzocht de Amsterdamse politie de liquidaties van onder meer Kees Houtman en Thomas van der Bijl. De verdachte Sjaak B. zou wapens hebben aangeleverd voor moorden. In dat onderzoek constateerde de politie kennelijk zakelijke contacten tussen Peter T. en Sjaak B.. In de mobiele telefoon van B. sloegen de namen PETERLOOS en PETERLOOSTHUIS die van Peter T.. Hoewel Peter T. zich in afgeluisterde gesprekken niet identificeerde ging de recherche ervan uit dat de gesprekspartner van Sjaak B. Peter T. betrof.

Grote televisie

In de gesprekken spraken B. en T. geregeld af bij de Utrechtsebrug in Amsterdam, ‘onder de grote televisie’ bij Schiphol, in bowlingcentrum Konijn in Amsterdam of bij een snackbar in Loosdrecht. De gesprekken lijken steeds over auto’s te gaan:

Op 17 januari te 16.47 uur vraagt nn man aan Sjaak of het “een automaat is of een snelle”, waarop Sjaak, kennelijk na enig nadenken, antwoord “oooh jajajajaja”. Sjaak zegt op 18 januari te 13.27 uur vervolgens dat “het autootje goed is en Peter die auto vanmiddag ziet”. Op 18 januari te 15.17 uur zegt Sjaak echter dat hij geen vervoer heeft want zijn auto staat in de garage.

Automatisch vuurwapen

De politie vermoedde dat het onderwerp van deze gesprekken niet auto’s maar vuurwapens betrof. Volgens de politie werd met ‘automaat’ en ‘snelle’ een automatisch vuurwapen werd bedoeld. Nadere contacten tussen T. en Sjaak B. zijn niet vastgesteld. Het is ook helemaal niet vastgesteld dat de AK-47 die is gebruikt bij de liquidatie van Kees Houtman is geleverd door Peter T..