Wapenvondst bij actie tegen Bandidos ‘verrassing’

Het wapenarsenaal dat is gevonden bij de politieactie tegen motorclub Bandidos in Limburg in mei van dit jaar was een verrassing voor de politie. Uit het onderzoek was geen informatie aan het licht gekomen over wapens. Dat blijkt uit het dossier dat in handen is van de Limburgse kranten. De politie heeft de wapens nog niet direct aan de motorclub kunnen linken.

Het onderzoek tegen de Bandidos liep al een jaar. Het draaide voornamelijk om afpersing, drugshandel en geweldsdelicten. De politie had geen aanwijzingen van een omvangrijk wapenarsenaal dat uiteindelijk werd aangetroffen.

Politie vindt sleutel van garagebox

De rechercheurs stuitten op 27 mei per toeval op een sleutel die bij een garagebox in Geleen hoorde. Toen de agenten daar een kijkje gingen nemen, vonden ze in deze garage en naastgelegen boxen vijf raketwerpers, machinepistolen van Skorpion, zeven kalasjnikovs, twee riotguns, twee handgranaten en tientallen handvuurwapens.

De sleutel werd gevonden bij Johan K., die geen lid is van de Bandidos. Wel zou hij contacten hebben met een prominente Nederlandse Bandido, Marco H. Hij wordt gezien als een van de kopstukken van de Limburgse Bandidos. Volgens H.’s advocaat hebben de twee het alleen gehad over een auto – K. is autohandelaar.

‘Een ding halen bij Johan’

Ook zou V. contact hebben met Karel V., ook een lid van de Bandidos. Hij was betrokken bij een gewelddadig incident tussen een groep Bandidos en leden van de motorclub Red Devils, die zijn gelieerd aan de Hells Angels. Bij dat incident, dat twee weken voor de invallen plaatsvond, is geschoten.

De politie gaat er nu wel vanuit dat de motorclub of individuele leden is of zijn betrokken bij internationale wapenhandel. Er is echter nog geen bewijs gevonden dat de wapens aan leden van de Bandidos kan linken.

Maar er zijn wel aanwijzingen. Zo zou Karel V. bij de confrontatie tussen de Bandidos en de Red Devils hebben geroepen dat hij ‘een ding’ ging halen ‘bij Johan’. Dat verwijst mogelijk naar de wapens van Johan V. Justitie benadrukt daarnaast dat er ook verdenkingen zijn over afpersing en drugshandel.