Was Kees Houtman anonieme getuige?

In de zaak van Dino Soerel, verdacht van deelname aan een criminele moordorganisatie in het proces Passage, wilden zijn advocaten Leon van Kleef en Nico Meijering het gehele afpersingsdossier (Kolbak) tegen Willem Holleeder laten toevoegen. In april besloot de rechtbank echter dat zij alleen relevante delen, mits goed onderbouwd, mogen opvragen. Dat deed Nico Meijering gisteren in een urenlang betoog. Maar: hij vroeg ook processen-verbaal van verhoren van Kees Houtman als anonieme getuige. Bestaan die dan? De advocaten zeggen redenen te hebben om aan te nemen van wel.

Met de anonieme getuigen tegen Holleeder zat het zo: Getuige A bleek de weduwe Maria Houtman te zijn (‘ik wil die geheimzinnigheid niet meer’). Getuige B. was de in april 2006 vermoorde Thomas van der Bijl. Getuige C, ook iemand uit de entourage van Houtman, mag zich verheugen in voortgaande anonimiteit.

En nu beweerde Meijering dat er nóg een anonieme getuige in de portefeuille van het Openbaar Ministerie verscholen zit. Ongebruikt in enig dossier. De naam: Kees Houtman.

Houtman werd afgeperst door Willem Holleeder en in november 2005 doodgeschoten.      

Waarom denkt Meijering dat Houtman een anonieme getuige was?

Dat komt door een verhoor van een famillielid van Thomas van der Bijl in 2009 door een teamleider van de recherche. Die spreekt in dat verhoor over vier anonieme bedreigde getuigen:

‘Het waren er in totaal vier. Dus er is nog een vierde over.’

En ook:

‘Ik weet niet wie die vierde is. We hebben nog een vierde.’

Duidelijk dus. Maar wie is het dan?   

De teamleider licht een tipje van de sluier op:

‘(…) dat Maria Houtman getuige was, anonieme getuige was in het Holleederproces. En nu is ook bekend gemaakt dat Kees, dat het was, en dat Thomas dat ook was. Het waren er in totaal vier.’

Op grond daarvan, zei Meijering, valt aan te nemen dat Kees Houtman ook als anonieme getuige verklaringen heeft afgelegd. Die liggen dus nog in de kluis.

Vreemd, als dit waar is. Normaal gesproken komen kluisverklaringen subiet in het dossier wanneer er één wordt doodgeschoten, zeker als dat zou helpen een ultieme vijand als Willem Holleeder achterover te trekken.

Maar een verklaring blijft in de kluis wanneer die elementen bevat die het Openbaar Ministerie niet welgevallig zijn. Althans niet in de openbaarheid van een strafproces mogen komen.

De vraag is welke elementen in het geheime verhaal van Houtman onwelgevallig zijn.