Was York M. verdacht in Knufman-moord?

De man die momenteel voor de rechter staat als verdachte van het plegen van een aanslag op het gerechtsgebouw met een raketwerper, was verdachte in de zaak van de moord op Robert Knufman, alias Bassie, in 2007 (foto). Maar dat moordonderzoek tegen deze York M. liep destijds vast. Dat heeft een bron dichtbij het onderzoek bevestigd aan de website Crimescene.PRO. 

Tijdens de zitting bekende M. het bezit van een vuurwapen. Hij zei: ‘Ik sta op een dodenlijst. Ik zal de komende jaren ook een wapen dragen. Logisch toch?’ Hij gaf niet de concrete reden waarom hij zou worden bedreigd. Dat zou mogelijk de verdenking van de moord op Knufman kunnen zijn, aldus Crimescene.PRO.

Knunfman (33) is op 12 augustus 2007 omstreeks 01.45 uur in café Jong Zuid aan de Ruysdaelkade doodgeschoten door een kleine man met een capuchon die hem van dichtbij in het hoofd schoot. De liquidatie is nooit opgelost.

Nabil Ou-Aissa, persvoorlichter van de politie Amsterdam, zei tegen Crimescene.PRO op de vraag of York M. verdachte was dat er een afdoeningsbeslissing over die zaak is genomen. Dit zou kunnen betekenen dat de zaak-Knufman tegen York M. (voorwaardelijk) is geseponeerd. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wil op de vraag van Crimesite of M. verdachte was geweest in de zaak Knufman geen commentaar geven. 

In 2006 kwam Knufman vrij na een jarenlange celstraf voor de handel in xtc naar de VS, Duitsland en Frankrijk. Knufman had verteld aan kennissen en vriendinnen dat hij problemen had die mogelijk met de wapenhandel van doen hadden. Na zijn arrestatie vond de recherche toen een forse partij vuurwapens en traangasgranaten in een geheime ruimte in het huis van zijn moeder. In zijn telefoon zat een lijst met vuurwapens en prijzen. In 2011 lekte er geheime politieinformatie uit waar de moord op Knufman in figureerde.   

York M. schoot in 2008 samen met een compaan in 2008 op de Ruysdaelkade in Amsterdam een drugshandelaar in beide benen, niet ver van café Jong Zuid. M. en Jean W. zijn dit jaar vrijgesproken voor een liquidatiepoging op Etous Belserang, de vice-president van motorclub Satudarah in Amsterdam.

Zie verder Crimescene.PRO.