Wat doet de maffia in Colombia?

In maart en april zijn er verschillende topfiguren van Italiaanse criminele organisaties gearresteerd in Colombia. Eerst werd Iacomino Tomasso aangehouden in Bogota. Hij was voorheen de rechterhand van de in 2006 gepakte "baas der bazen" Bernardo Provenzano, van de Siciliaanse maffia. Een maand later vielen Santo Scipione (foto) en Domenico Trimboli van de Calabrese 'Ndrangheta in handen van de Colombiaanse politie. 

Door @Wim van de Pol

De verdenking is dat Iacomino Tomasso met een Colombiaanse partner, Juan Carlos Davila Bonilla, alias "El Gordo," vanaf de Colombiaanse noordkust partijen cocaïne verzond naar een clan van de Napolitaanse maffia, de Camorra, in Italië. De Colombiaanse narco-paramilitaire groep Los Urabeños verleende diensten voor de beveiliging.

Nederland

De rivalen van de 'Ndrangheta blijken zich ook genesteld te hebben in Colombia. De aangehouden Santo Scipione woonde sinds 2000 in Colombia, en geldt als één van de topper binnen die groepering. 'Ndrangheta onderhoudt, volgens de Colombianen, vanuit Colombia ook een netwerk op verschillende Caraïbische eilanden. De lijn van deze organisatie liep over zee langs de Pacifische westkust naar Panama, van waaruit de containers naar Nederland en Italië werden verzonden, met als deklading marmer, vruchten en tonijn.

De arrestaties waren het gevolg van het jarenlang lopend Decollo-onderzoek van Colombia, Italië en de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA).

Versnipperd

De afgelopen jaren is de criminele landschap in Colombia versnipperd. De Colombiaanse politie stelt dat de Italianen naast de Mexicanen en de FARC de touwtjes van de drugshandel in handen proberen te krijgen. Colombiaanse invloed wordt minder. Zelfs de relatief machtige Urabeños treden vooral op als beveiligers en minder als handelaar. Guerilla-organisatie FARC heeft het afgelopen jaar plaza's (routes en productielocaties) verkocht aan het Mexicaanse Sinaloa-kartel, zo berichtten Colombiaanse media.

'Ndrangheta domineert de cocaïnehandel in Italië en ook de groothandel in andere Europese landen, met een geschatte omzet van 30 tot 50 miljard dollar per jaar. De Siciliaanse Cosa Nostra had het eerste contacten in Colombia.

Eigen lijnen

Het zwaartepunt van de cocaïnebusiness is het afgelopen decennium langzaam maar definitief naar Mexico verschoven die ook zijn gaan domineren in de contacten in Colombia. 'Ndrangheta werkt samen met de Mexicaanse Zetas. Al met al was die verschuiving naar Mexico een nadeel voor de Italianen omdat zij het directe contact met de producenten verloren en met lagere winstmarge genoegen moeten nemen.

In Colombia denken analisten dat de Italianen nu in de versnipperde Colombiaanse drugsmarkt hun eigen lijnen aan het opzetten zijn. Betalen voor beveiliging aan de Urabeños, is goedkoper dan een deel van de handel afstaan aan de Mexicanen.