Wat is witte heroïne eigenlijk?

De heroïne waaraan in Amsterdam al drie mensen zijn overleden was mogelijk een mix van zuivere witte heroïne en Chinese cafeïne. Dat zegt een deskundige, die de (groot)handel in heroïne al dertig jaar kent, tegen Crimesite.

Door @Wim van de Pol

De fatale witte heroïne heet in het vakjargon Thai nr. 4, china white of in Turkije K4. Het is de meeste zuivere vorm van het opiaat en wordt geraffineerd uit het landbouwproduct opium dat in Centraal Azië en Latijns Amerika wordt geteeld (K4 is niet te verwarren met de pijnstiller Dilaudid die op de zwarte markt in de Verenigde Staten ook wel K4 wordt genoemd. en ook niet met het synthetische product dat in smart shops wordt verkocht). Echte K4 van meer dan 90% zuiverheid is zeldzaam en bestaat bijna volledig uit witte heroïnekristallen. In Nederland is de kiloprijs nu tussen de 40 en 45.000 euro per kilo, maar in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje kan de prijs oplopen tot een ton, aldus de deskundige. K4 wordt alleen gemaakt in productielanden van opium als Afghanistan, Thailand of Pakistan en soms in China.

Dodelijk

‘Het gebruik van zuivere witte heroïne is dodelijk’, aldus de deskundige. ‘Daarom wordt één kilo witte in de tussenhandel versneden naar vijf of zes kilo. Goede witte heroïne heeft een zuiverheid van 65%.’ Witte heroïne wordt alleen gerookt, snuiven kan maar blijft gevaarlijk als de zuiverheid niet bekend is. ‘Normaal gesproken versnijdt men met witte heroïne met cafeïne uit China, in het jargon “Chinese Caf”.

Spuit-heroïne

De heroïnemarkt is de afgelopen decennia sterk veranderd. Vanaf de jaren zeventig kwam heroïne in Nederland op de markt, vooral door Chinese handelaren. Er was heroïne om te spuiten en te roken. ’Voor spuit-heroïne is een apart procédé nodig’, zegt de deskundige, ‘het is gevaarlijk om te maken. Je kan het niet roken.’ In Nederland, Europa en ook in Noord-Amerika zijn de spuit-junkies uitgestorven. Alleen in Italië is er nog een groep heroïnespuiters.

Bruine heroïne

Heroïne is vooral in Noord-Amerika weer aan een opmars bezig. Het is daar een modieuze drug geworden. Filmster Philip Seymour Hoffman overleed dit jaar aan een overdosis heroïne. Heroïne die in de VS op de markt is komt meestal uit Colombia of Mexico. De meeste heroïne in Europa komt vanuit Turkije over de weg naar Europa. Nederland is een belangrijke markt en doorvoerhaven. Deze Turkse heroïne komt uit Pakistan, Afghanistan of Iran en wordt “bruine heroïne” genoemd (foto boven). Het wordt volgens een ander procedé gemaakt dan de witte heroïne. De deskundige: ‘Er is in Nederland vrijwel alleen maar bruine heroïne verkrijgbaar. Die heroïne is doorgaans versneden met paracetamol. De zuiverheid is dan rond de 65%. Deze heroïne is voor roken op een zilverpapiertje en snuiven.’

Kiloprijs

“Bruine” heroïne kan overigens ook beige of zelfs grijswit zijn. De kleur zegt niets over de kwaliteit, het hangt onder meer af van de wijze van verhitting bij de productie en van de versnijding. De kiloprijs van deze bruine heroïne in Nederland was enkele jaren geleden erg hoog. Voor een kilo werd ongeveer 30.000 euro betaald. Dat is nu nog maar ongeveer 15.000 euro omdat het laatste jaar enkele grote partijen op de markt zijn gebracht.

Rattengif

Heroïne van 65% wordt voor de detailhandel verder versneden met gekleurde paracetamol. Heroïne die op straat te koop is bevat doorgaans niet meer dan 20 tot 35% heroïne. Paracetamol is onschuldig maar het kan ook erger. Een beproefde methode is versnijden met rattengif. Als dat gerookt wordt levert het de gebruiker direct een stevige flash op waardoor hij denkt dat het goede heroïne is. Heroïne wordt ook versneden met bijvoorbeeld basterdsuiker. De deskundige: ‘Alles wat bruin is gaat in de mixer. De geur van heroïne is zo sterk dat je niets anders ruikt en wat je ziet is alleen bruin poeder. Pas na verhitten op een zilverpapiertje zie je aan de hoeveelheid zwarte troep die er overblijft de versnijdingsmiddelen maar wat het is weet je niet.’

Levenslang

Waarom zou de gezochte dealer in Amsterdam die dure witte heroïne hebben verkocht als cocaïne als bruine heroïne veel goedkoper is? De deskundige: ‘Als bijvoorbeeld de helft versneden is met cafeïne en de pakjes met een gram verkopen voor 60 euro komt het geld er makkelijk uit. Je weet niet hoe die dealer aan het voorraadje is gekomen. Wat voor partijtje was het? Misschien was het heel goedkoop? Misschien was het een verkeerde mix, met te veel witte heroïne. Misschien is het geript en weet hij zelf niet eens wat erin zit. Misschien zat er rattengif in. Ik zou die gast die het verkoopt in ieder geval levenslang geven.’