Wat wordt het bewijs tegen Sjaak B.? (UPDATE4)

De Amsterdamse crimineel Sjaak B. (47) is vrijdag in zijn woonplaats opgepakt voor de moord op Heineken-ontvoerder Cor van Hout (in 2003). Het Openbaar Ministerie heeft dat bevestigd. Tijdens een zitting in het Holleeder-proces zei zijn zus Astrid van Holleeder gehoord te hebben dat B. betrokken was.

Gefluisterd

Willem Holleeder zou de naam van B. in haar oor hebben gefluisterd. Astrid zei dat volgens haar broer B. de motor bestuurde waarop de schutter zat. De vermoedelijke schutter was volgens haar Jesse Remmers, die heeft al levenslange straf voor meerdere moorden na het liquidatieproces Passage.

Geheimpje

B. is in 1995 veroordeeld tot acht jaar cel voor het doodschieten van een cafébezoeker na een ruzie in een café in Badhoevedorp. Hij werd tijdens het Passageproces alleen veroordeeld voor wapenhandel.

Getuigen

Volgens Het Parool werd B. vrijdag opgepakt kort nadat Astrid Holleeder haar uitspraak had gedaan. De recherche zal hem nu verhoren over de moord op Van Hout. Het is nog afwachten of de zaak tegen stevig genoeg is en hij voor de rechter gebracht kan gaan worden. Justitie zal meer bewijs nodig hebben. Er zullen daarom opnieuw getuigen moeten worden gehoord, bijvoorbeeld Willem Holleeder, de bron van het verhaal, maar die zal als verdachte mogelijk niks zeggen. Maar het is ook voorstelbaar dat hij wel redenen ziet om iets te zeggen.

Kroongetuige Peter la Serpe heeft ook B. beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op Van Hout. De advocaat van Sjaak B., Marnix van der Werf zegt erover tegen de NOS: ‘Er is een aantal personen dat al jarenlang genoemd wordt in verband met deze moordzaak. En dat was tot nu toe nooit aanleiding om daar actie op te ondernemen. En nu ineens Astrid Holleeder hetzelfde zegt als alle andere mensen, gebeurt dat wél.’ Sjaak B. heeft tegen de politie ontkend.

Glazenwasser

De andere kroongetuige in Passage, Fred Ros, heeft bekend de motor geregeld te hebben die bij de liquidatie van Van Hout is gebruikt. Jesse Remmers en een mysterieuze persoon (‘Willem de Glazenwasser’) voerden volgens Ros de moord uit. Wie de glazenwasser was is ondanks naspeuringen door de politie nooit vastgesteld. Volgens Fred Ros had Holleeder de opdracht gegeven. Overigens zijn er ook aanwijzingen dat Ros zelf meer betrokken was bij die moord dan hij heeft erkend.

Maar mogelijk zal de recherche nog andere aanwijzingen weten op te duiken omdat de naam van B. vaker is genoemd in het geruchtencircuit in verband met de moord op Van Hout.

Er is een opname van een gesprek tussen Sonja Holleeder en Ariën Kaale over de moord. Die opname is inmiddels in bezit van het Openbaar Ministerie. Kaale spreekt daarin over kennis over de aanslag die hij zou hebben gekregen van Gilbert Rommy. Of de naam van B. in dat gesprek ook is genoemd werd vrijdag niet helder.

Zie ook: Sjaak B.: ‘Ik werd gemarteld in Panama’