Weduwe vermoorde NL’er vraagt om onderzoek

De weduwe van de in Londen-Islington vermoorde Nederlander Jeroen Ensink (41) vraagt om een onderzoek naar de behandeling van de moordenaar Timchang Nandap. Hoe kon hij op vrije voeten komen terwijl hij terecht moest staan voor een aanval op een politieman?

Geboortekaartjes

Wateringenieur en wetenschapper Jeroen Ensink, die werkte op de prestigieuze London School of Hygiene and Tropical Medicine, was op weg geboortekaartjes op de post te doen. Nadja Ensink en hij waren een paar dagen ervoor ouders geworden van baby Fleur. ‘Mijn leven stopte’, zegt Nadja Ensink-Teich tegen The Guardian, ‘hij ging weg om 13.40, hij was dood om 13.50’.

Psychose

Moordenaar Nandap (23) verkeerde in een psychose. De student van Nigeriaanse afkomst was verdachte nadat hij zeven maanden eerder was aangehouden voor het aanvallen met een mes van een politieman. Maar omdat de openbaar aanklager de zaak zes dagen voor de aanval op Ensink introk was Nandap op vrije voeten gekomen.

Bekende

Maandag is Nandap in een vonnis van de rechtbank veroordeeld tot opname voor onbepaalde tijd. Hij heeft schuld bekend aan doodslag op Ensink. Onderzoekers stelde een ernstige psychische stoornis vast. Hij heeft verklaard dat hij ‘stemmen’ hoorde, dat hij een ‘Femi’ (uitverkorene) was en dat hij iemand moest ‘offeren’.

Ensink rende de fatale middag in paniek rondom auto’s om weg te komen, al roepend om hulp, maar hij struikelde. Nandap bleef steken totdat een politieagent zich op hem stortte.

Timchang Nandap was in Londen, net als in Nederland Bart van U., een bekende van politie, justitie en de geestelijke gezondheidszorg. Jeroen Ensink heeft jarenlang gewerkt in Afrikaanse landen om de watervoorziening te helpen verbeteren. Hij was een internationaal vermaard wetenschapper op het gebied van publieke gezondheidszorg.

Ondraaglijk

Nadja Ensink-Teich was aanwezig in de rechtszaal bij de behandeling van de zaak tegen Nandap. Zij wil nu dat er een onderzoek plaatsvindt naar mogelijke fouten die zijn gemaakt door overheidsinstellingen en of de tragedie had kunnen worden voorkomen, zo zei ze tegen The Guardian:

De wetenschap dat dit had kunnen worden voorkomen is moeilijk om mee te leven. Te weten dat zes dagen eerder de zaak was ingetrokken is ondraaglijk.

De aanklacht was ingetrokken wegens gebrek aan bewijs. Volgens de Britse justitie zou de hechtenis ook zijn geschorst als het tot een rechtszaak zou zijn gekomen.

Witte tent

Tijdens de steekpartij was Ensink-Teich thuis. Ze zag wel de afzetting voor haar deur en vroeg zich af of de politie haar man hier niet doorheen liet. Ze vroeg op straat aan een politieman om hulp. Ze herinnert zich links een witte tent te hebben gezien. Kort daarna werd er bij haar op de deur geklopt. ‘Ik wist het toen’, zegt ze.