Weer lange straffen voor woningoverval

Amsterdammers Omar D. en Abdeslam A. zijn dinsdag door het gerechtshof in Arnhem opnieuw veroordeeld voor de zeer gewelddadige woningoverval in 2014 in Utrecht, waarna een schotenwisseling met de politie ontstond. Ze krijgen twaalf en elf jaar cel.

In brand steken

De rechtbank had het tweetal eerder tot dertien en elf jaar veroordeeld. Twee mededaders zijn nooit opgespoord.

Op 12 mei 2014 drongen via gemaskerde mannen een huis binnen in Utrecht-Lunetten. Daar waren op dat moment een echtpaar, hun vier kinderen en een van de grootouders aanwezig. Ze werden bedreigd met wapens en vastgebonden. De daders vroegen om geld en om de code van een kluis. Om hun eisen kracht bij te zetten schoten ze op de TV in de huiskamer en sloegen en schopten zij het echtpaar. Op zeker moment werd de vader overgoten met een vloeistof en dreigden de daders hem in brand te steken.

Agenten

Daarna bleken er twee agenten aan de deur te staan. Er ontstond een achtervolging waarbij een van de agenten schoot op een van de daders, die in zijn been werd geraakt. Ten minste twee andere daders schoten terug maar de agenten werden niet geraakt. Geen van de twee verdachten  is veroordeeld voor het schieten op de agenten.

Abdeslam A. heeft ontkend bij de overval betrokken te zijn geweest maar het hof veroordeelt hem toch. Het hof leidt zijn betrokkenheid af uit telefoongegevens, camerabeelden van de plek waar de vluchtauto is gevonden en de verklaring van Omar D.. Hij kreeg elf jaar gevangenisstraf, (zie het arrest).

Schieten

Omar D. heeft wel bekend betrokken te zijn geweest bij de woningoverval en de gijzeling. Hij ontkende verantwoordelijk te zijn voor het schieten (poging tot doodslag) op de agenten. Het hof oordeelt dat inderdaad niet is vast te stellen dat D. zelf heeft geschoten. Wel vindt het hof dat Omar D. zo nauw heeft samengewerkt met de schutters, dat hij ook verantwoordelijk is voor de poging tot doodslag. Hij moet zich van tevoren gerealiseerd hebben dat een gewapende confrontatie het gevolg zou zijn van de overval, aldus het gerechtshof. Omar D. is door de rechtbank ook veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling, een mishandeling en een bedreiging die losstaan van de overval. Maar deze feiten vindt het hof niet bewezen. Mede daarom legt het hof een lagere straf op dan de rechtbank: twaalf jaar gevangenisstraf (zie het arrest).

De twee moeten ook aan twee agenten ieder 4.000 euro betalen.