Weer voornamelijk taakstraffen in zedenzaak

De rechtbank van Maastricht heeft elf mannen veroordeeld tot een dag celstraf en taakstraffen van 120 tot 240 uur in de Valkenburgse zedenzaak. De mannen hadden betaalde seks met een minderjarig meisje. Een andere verdachte kreeg vijf maanden cel, en een man werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De straffen vallen fors lager uit dan de eisen van het OM, die de verdachten tot een jaar achter de tralies wilde.

Van de vijf maanden die één van de mannen kreeg, zijn er drie voorwaardelijk. Volgens de rechtbank was deze man gericht op zoek naar ‘een jong en onervaren meisje’, waardoor hij het risico nam dat hij uit zou komen bij een minderjarige.

Meer leugens, hogere straf

De andere verdachten waren niet bewust op zoek naar seks met een minderjarige. De advocaten vonden daarom dat ze vrijgesproken moest worden of een taakstraf zonder celstraf zouden moeten krijgen.

Maar de rechtbank vindt dat de mannen beter hadden moeten controleren of het meisje wel meerderjarig was. Daarom is een dag cel toegevoegd aan de straf van de meeste verdachten. Als de verdachten hadden gelogen, werd de straf zwaarder.

Eerder werden twaalf andere mannen ook al veroordeeld tot taak- en celstraffen. De hoofdverdachte in de zaak, de loverboy van het meisje, is veroordeeld tot twee jaar celstraf.