Weer vrijspraak moordzaak Folly Strijker

Het gerechtshof in Arnhem heeft woensdag twee verdachten vrijgesproken van het medeplegen van de moord op Folly Strijker in Enschede in 2010. De advocaat-generaal eiste twee weken geleden celstraffen van ruim 14 jaar tegen de twee verdachten. In eerste aanleg werden zij door de rechtbank in Almelo ook al vrijgesproken. Wiethandelaar Folly Strijker werd in 2010 in zijn woning doodgeschoten.

Door @Michael de Hoogh

De 55-jarige Ineke S. (partner van het slachtoffer) en de 52-jarige Johan van den D. stonden twee keer terecht voor de moord op Folly Strijker, maar zijn dus twee keer vrijgesproken. Er lag simpelweg te weinig bewijs tegen de twee verdachten. 'Ik ben erg tevreden, maar het is de enige juiste uitkomst', aldus Yannick Quint, advocaat van Ineke S., kort na de uitspraak.

Twijfel

Quint is naar eigen zeggen blij dat het hof door de magere bewijsconstructie van het OM heeft geprikt. 'En ik ga er tevens vanuit dat het OM niet in cassatie gaat', aldus Quint. 

'Naar het oordeel van het hof kan niet buiten redelijke twijfel worden vastgesteld dat het slachtoffer is beschoten door één van de verdachten dan wel dat zij daarbij aanwezig zijn geweest of anderszins nauw en bewust met elkaar hebben samengewerkt. De mannelijke verdachte wordt ook vrijgesproken van de medeplichtigheid aan de moord', aldus het hof.

Wiethandel en doodslag

Folly Strijker (66) werd op 10 september 2010 in zijn woning in Enschede doodgeschoten. Strijker was voor zijn dood zeker niet van onbesproken gedrag. Hij was al eens veroordeeld voor doodslag omdat hij een vrouw had doodgeschoten en was zelf ook al eens slachtoffer van een schietpartij. Samen met verdachte Johan van den D. was Strijker actief in de wiethandel.

De zaak blijft vooropig dus onopgelost.