‘Wekelijks geld van Duitsland naar Nederland’

De politie zegt woensdag dat in mei in een onderzoek naar witwassen drie inwoners van Assen (van 31 en 26 jaar) zijn aangehouden. Ze vervoerden in een verborgen ruimte geld tussen Duitsland en Nederland. De mannen zijn inmiddels op vrije voeten. Of er een rechtszaak komt is nog niet bekend.

Cryptomunten

De recherche heeft de zaak tot nu toe stil gehouden in het belang van nader onderzoek.

De 31-jarige hoofdverdachte bleek tijdens zijn aanhouding op een afrit van de A28 bij Assen ruim 80.000 euro in een professioneel verborgen ruimte in zijn auto te hebben.

De recherche vermoedt dat dit geld afkomstig is van drugshandel in Duitsland. Kort na zijn aanhouding zijn meerdere voertuigen en ook voor ruim twee ton aan cryptomunten bij de hoofdverdachte in beslag genomen.

Over de achtergrond van de drugshandel heeft de politie niets bekend gemaakt.

2017

Het onderzoek begon in 2017 toen bij de politie diverse signalen binnenkwamen dat de 31-jarige hoofdverdachte zich mogelijk bezig hield met handel in drugs en het witwassen. De Assenaar zou regelmatig naar Duitsland rijden om daar contant geld op te halen, dat was verdiend met de handel in drugs. De opbrengst zou onder andere worden geïnvesteerd in cryptomunten.

Luxe auto’s

De 31-jarige is eigenaar van een autozaak voor luxere auto’s en hij reed zelf ook in dure voertuigen rond. De voorraad van de autozaak bleek echter al geruime tijd leeg te zijn. Dat vond de politie reden genoeg om een nader onderzoek te starten.

In de maanden daarna werd er samengewerkt met de Duitse politie. Het bleek dat niet alleen de Assenaar, maar ook twee plaatsgenoten van 26 en 31 jaar naar Duitsland reden om daar contant geld op te halen. De ritten vonden bijna wekelijks plaats.

Het duo werd enkele dagen verhoord op het politiebureau, maar mochten na drie dagen weer naar huis. Na de aanhouding zijn de woning en het bedrijfspand van de hoofdverdachte doorzocht. Daarbij zijn meerdere aanwijzingen voor het witwassen van drugswinsten aangetroffen.

De zaak is in handen van het Openbaar Ministerie.