‘Wekelijks waarschuwing aan liquidatie-doelwit’ (VIDEO)

De Amsterdamse politie waarschuwt gemiddeld één keer per week een crimineel dat hij of zij een potentieel liquidatiedoelwit is. Dat heeft hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg woensdagavond tegen AT5 gezegd.

Buitenland

In de zaak van de vergismoord op Djordy Latumahina is het beoogde doelwit ook door de politie gewaarschuwd.Aalbersberg:

Hij is vermoedelijk nu in het buitenland. Wij hebben met veel potentiele doelwitten contact. Het zijn van een potentieel doelwit is niet een verdenking of fout. Wij kunnen mensen waarschuwen, we kunnen contact hebben, maar uiteindelijk zijn het geen verdachten in een onderzoek.

Telefonisch

De man die afgelopen weekend is neergeschoten in het Amsterdamse stadsdeel De Pijp was ook al eens gewaarschuwd dat hij gevaar liep. Soms gaat een waarschuwing telefonisch, soms gaat de politie bij hen langs.  Aalbersberg:

Als wij informatie hebben dat er een risico voor iemand is, dan waarschuwen wij iemand. Ik moet ook zeggen dat in de meeste gevallen dat niet leidt tot openheid van zaken. Het is te gemakkelijk om te zeggen dat er iedere week een liquidatie wordt verijdeld. In het waarschuwen is het niet één op één.

Sommigen mensen die gewaarschuwd zijn vertrekken direct naar het buitenland, anderen verlaten de stad. Volgens Aalbersberg verandert ‘een enkeling’ niets aan zijn gedrag.