Werd Martin Kok gevolgd?

Een van de scenario’s die de politie gisteren schetste in de uitzending van Opsporing Verzocht over de liquidatie van Martin Kok was dat hij gevolgd zou zijn. Dat zou dan zowel naar het Citizen M Hotel als naar club Boccaccio geweest kunnen zijn. Hoe waarschijnlijk is dit scenario? 

Door Timo van der Eng

Martin Kok heeft op 8 december verschillende keren met de auto gereden. In de ochtend rijdt hij van zijn safehouse in Scheveningen naar Amsterdam. Vervolgens rijdt hij diverse stukjes binnen Amsterdam, onder andere naar de Harbour Club Kitchen aan Apollolaan, waar hij om 13.00 een lunch heeft. Zijn auto heeft hij dan geparkeerd op de Bernard Zweerskade. Daar vertrekt hij om 15.30. Om ongeveer kwart voor vijf komt hij aan bij het Citizen M Hotel aan de Prinses Irenestraat, om ene Chris H. op te halen. H. is een man uit Groot-Brittannië die ook wel Scotty wordt genoemd en werkt voor het bedrijf MPC. Dat bedrijf wil een een fors bedrag betalen om op Kok’s website Vlinderscrime te adverteren. Martin parkeert zijn auto verderop in de Prinses Irenestraat, aan de Zuidas in Amsterdam-Zuid. De afstand tussen de Harbour Club Kitchen en het Citizen M Hotel is met de auto zo’n vijf minuten. Het is niet duidelijk wat Martin heeft gedaan in de vijf kwartier tussen het vertrek na de lunch en de aankomst bij het hotel.

Miraculeus

Om ongeveer 18.30 vertrekken Kok en zijn metgezel Scotty vanuit het hotel, waarbij Kokkie ongemerkt op miraculeuze wijze aan een moordaanslag ontsnapt. Vanuit de Prinses Irenestraat rijdt het duo over de A1 naar Laren, naar de Hector Treublaan 2 om precies te zijn, waar seksclub Boccaccio is gevestigd. Ze komen daar om even voor half acht aan. Martin parkeert zo’n beetje pal voor de deur. Boccaccio is omzoomd door groen en te bereiken via stille weggetjes. De situatie daar maakt het zeer onwaarschijnlijk dat de keuze van de lokatie van de liquidatie pas op de avond van de moord is gemaakt. Het is een onoverzichtelijk terrein, zeker in het donker, waar je heel makkelijk de weg kwijt raakt, zeker als je er nog nooit eerder bent geweest (zie foto). Dat lijkt er op te duiden dat de schutter eerder de plek rond de seksclub heeft verkend. Waarschijnlijk omdat hij wist dat Martin er wel eens vaker naar toe ging. Hoewel Kok de club in de periode voorafgaand aan zijn liquidatie nauwelijks heeft bezocht. Dat laatste zou er dan weer op wijzen dat de hitman geweten moet hebben dat Martin op de bewuste donderdagavond naar Boccaccio zou gaan. Martin was daar immers al weer een tijdje niet geweest.

A1

Als Martin toch door een of meerdere auto’s zou zijn gevolgd die dag, dan zou de politie ook over camerabeelden van die auto(‘s) moeten beschikken. Overal hangen tegenwoordig camera’s, zeker boven de A1. Het zou niet moeilijk zijn om daarop een volgende auto te traceren. Die beelden zijn echter niet getoond in Opsporing Verzocht. De politie zal zeker auto’s hebben nagetrokken die Kok op bepaalde punten volgden en ook hebben gecheckt of er auto’s op meerdere cameralocaties hem achterna reden. 

De kans dat er sprake zou zijn van een gps-tracker onder de Volkswagen van Martin is klein. Hij reed nog maar drie dagen in de auto van zijn vader, die hij eerder die week op maandag had opgehaald. Bovendien rept ook de politie niet over een aangetroffen tracker.

Geweten

Al met al lijkt de conclusie voor de hand te liggen dat de schutter heeft geweten op welke locaties Martin afspraken had op 8 december. Niet alleen omdat de situatie rond Boccaccio (waar Martin al weer een tijdje niet was geweest) een voorverkenning vereist voor een liquidatie, maar ook omdat de schutter pas bijna anderhalf uur na Martin arriveert bij het Citizin M Hotel. Als hij hem was gevolgd zou het meer voor de hand hebben gelegen dat hij eerder bij het hotel te zien zou zijn geweest.

Ervan uitgaande dat Martin Kok niet werd gevolgd, rijst de cruciale vraag: hoe wist de schutter op welke verschillende plekken Martin zich op 8 december bevond?

Hieronder nog een keer de uitzending van Opsporing Verzocht.