WhatsApp fraude: 17 geldezels opgepakt

De afgelopen week heeft de politie in Apeldoorn zeventien verdachten aangehouden voor WhatsAppfraude. Ze worden ervan verdacht dat ze hun bankrekening ter beschikking hebben gesteld en zo hebben meegewerkt aan de fraude. Het gaat om zogenoemde ‘geldezels’.

Whaling

De arrestanten, in de leeftijd van 16 tot 72 jaar, komen uit Apeldoorn en omgeving. Ze zouden meer dan 80.000 euro hebben buitgemaakt. Deze vorm van WhatsAppfraude wordt ook wel aangeduid als whaling. De dader doet zich voor als een bekende en vraagt het slachtoffer geld over te maken. Hij zegt bijvoorbeeld een zoon of dochter te zijn, die zijn telefoon is kwijtgeraakt en daarom een nieuw nummer heeft. Vaak is het WhatsApp-profiel voorzien van een foto van de dochter of zoon, die door de dader van Facebook, Instagram of Twitter is gehaald.

Geldezel

De dader vraagt vervolgens om geld, bijvoorbeeld omdat de bankapp nog niet op de nieuwe telefoon zit. Het geld moet worden overgemaakt naar een rekening waarvan het slachtoffer veronderstelt dat die van de bekende is. Het verzoek wordt bijvoorbeeld gedaan in de vorm van een Tikkie of een betaallink. In werkelijkheid is het een nummer van een geldezel; iemand die zijn rekening ter beschikking stelt aan criminelen. Daarvoor ontvangen de ezels een bedrag of een percentage van de criminele winst. Het beschikbaar stellen van een bankrekening voor fraude is strafbaar.

Cybercrime

De politie kreeg uit het hele land meldingen van deze vorm van WhatsApp-fraude en het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland begon een onderzoek. Veel van de aangiftes waren te herleiden naar rekeningen van personen uit Apeldoorn en omgeving. Op 18 december moeten de verdachten zich voor de politierechter verantwoorden.