Wie is Pjotr R.?

Pjotr R. (foto) kreeg begin november 2015 zes kogels in zijn buik, terwijl hij in zijn Opel naar huis reed. De Amsterdamse crimineel overleefde de liquidatiepoging in Diemen. Deze week in de Panorama een achtergrondverhaal over de 44-jarige Peter, alias Pjotr R.

In het artikel wordt uitvoerig ingegaan op de criminele relaties die Pjotr er op na heeft gehouden. Al op jonge leeftijd komt hij in contact met Lucas (Puk) Boom en Jan Femer, kopstuk van de zogenoemde Delta-organisatie. (Zowel Boom als Femer zijn geliquideerd.) Al gauw bouwt Pjotr een reputatie op als iemand die het geweld niet schuwt.

R. wordt vooral ook beschouwd als de klusjesman van Stanley Hillis, alias de Ouwe – ook al geliquideerd. De auteurs citeren uit een handgeschreven briefje dat Hillis schreef:  ‘Als dit mogelijk neem dan weer contakt met Piot en geef een gesloten envellop dan krijg ik het later.’ Pjotr regelde auto’s voor Hillis, piepers, telefoons en hielp hem met zijn email.

Na de moord op Hillis, trekt Pjotr ook op met Danny K. Opmerkelijk vinden de schrijvers van het artikel, “omdat Danny K. volgens insiders bepaald geen fan was van Stanley Hillis. Justitie heeft Danny K. zelfs lange tijd gezien als de mogelijke opdrachtgever van de liquidatie op Hillis in Amsterdam-Oost.”

Meer in Panorama deze week.