Wiet, boten, auto’s en de Woolloomoolloo

Volgens het Openbaar Ministerie gebeurde het witwassen van de opbrengst van de gezamenlijke wiethandel van oud VVD-politica Kathalijne de K., haar vriend Jeroen van L. en de verdachte van afpersing Petie T. onder meer met auto’s en boten. Deze T. zei ook dat hij aan de deur stond van de grootste Utrechtse studentendiscotheek. 

Door @Wim van de Pol

In stukken uit het strafdossier waar Crimesite over beschikt blijkt dat hoofdverdachte Petie T. volgens de politie een motorjacht aanschafte met geld uit de wiethandel, van de bekende Amsterdammer Chris Kraijpoel. Tegen Kraijpoel loopt al jaren een onderzoek wegens witwassen. Feitelijk kocht een medeverdachte van T. het schip. De politie stelt echter dat deze optrad als katvanger voor T..

Caravan

Kathalijne de K. kocht in 2014 met contant geld een caravan voor 31.200 euro. De verdenking in het dossier is dat het geld voor de caravan afkomstig was van wiethandel en Petie T.. De caravan werd verkocht, het geld kwam terecht op de bankrekening van De K. die het weer contant opnam. Zo kwam het volgens de politie weer terecht bij T.. Bij de rechter-commissaris verklaarde de advocaat van De K. dat zij één en ander als ‘vriendendienst’ voor T. had gedaan omdat hij anders een te ‘dure verzekeringspremie’ zou moeten betalen. Overigens kwamen blijkens een Facebook-foto tijdens opnames voor een tv-programma Gerard Joling en Gordon in Spanje op de camping nog op bezoek bij T. en zijn vrouw.

Auto’s

De K. stelde naast de caravan en een speedboot ook een Jeep Cherokee, een Nissan Murano, een VW Toeareg en een jetski tijdelijk op haar naam, ofwel ze was betrokken bij financiële transacties met contant geld met betrekking tot de aankopen. Het geld dat ermee gemoeid was kan volgens de politie niet anders dan afkomstig zijn dan uit wiethandel.

Knippen

Jeroen van L. met wie Kathalijne de K. samenwoonde had geen normale baan, maar was blijkens het dossier druk in de weer met activiteiten die vanaf het Utrechts woonwagenkamp van T. plaatsvonden. Volgens de politie ging hij bijvoorbeeld met een ploegje mensen wiet knippen. Met een VVD-collega uit de lokale politiek in Maarssen (Stichtse Vecht) besprak De K. over de telefoon lacherig (‘mag ik eigenlijk niet over de telefoon zeggen’) dat Jeroen soms de ‘plantjes water moet geven, en de bloemetjes.’ Later zei deze VVD’er tegen de politie dat hij Kathalijne de K. waarschuwde voor Jeroen.

Woolloomoolloo

Eén van de verdachte geldstromen van hoofdverdachte Petie T. die de politie beschrijft in het dossier (uit 2013 en 2014) houdt verband met portierswerk bij studentendiscotheek Woolloomoolloo aan het Utrechtse Janskerkhof. Deze “Woo” is eigendom en wordt uitgebaat door het Utrechts Studentencorps (USC). Volgens de politie heeft T. nooit aan de deur gestaan van de “Woo” maar deed een medeverdachte daar wel portierswerk. Deze medeverdachte Ben S. is in Utrecht een bekende figuur in de vechtsportwereld, als beveiliger bij een grote gokhal en bij FC Utrecht. S. kreeg zijn diensten betaald middels kilometer-declaraties bij het bedrijf van Fred P., de man die de beveiliging voor de Woolloomoolloo regelt (en daar ook zelf al sinds decennia aan de deur staat). Die kilometers maakte de auto van S. inderdaad wel degelijk maar, volgens de politie en P., bij het bevoorraden van coffeeshops. Op zeker moment wilde P. met deze manier van betalen stoppen. Vervolgens declareerde Petie T. 19.756,25 euro bij P.’s bedrijf voor de diensten van medeverdachte S.. De politie constateerde dat T. van deze “omzet” persoonlijke uitgaven deed en vermoedt dat portier/chauffeur S. door T. zwart werd betaald voor zijn diensten.

De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt waarschijnlijk pas volgend jaar.

Zie ook:

Kathalijne de K.: wiet, boten en auto’s