VK onthult nogmaals wikileaks Bouterse

De Volkskrant doet een Wikileaks-onthulling over de Surinaamse president Desi Bouterse. Hij zou tot 2006 in contact hebben gestaan met vooraanstaande drugshandelaren in de regio: Shaeed "Roger" Khan uit Brits Guyana en een zekere Eduardo Beltrán die opereerde vanuit Venezuela. De Volkskrant meent dat Bouterse nu 'in grote verlegenheid is gebracht' door het nieuws. Dat valt nog te bezien: het bericht stond al in de media in februari van dit jaar. Daarna bleef het stil.   

De informatie staat in een geheime diplomatiek telegram van de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Suriname van 23 juni 2006, kort na de uitlevering van Khan naar de Verenigde Staten.

Volgens de Amerikanen bracht Bouterse in het geheim bezoeken aan Khan in Guyana. Hij stak daarvoor de de grens over naar Brits Guyana bij de Corantijn-rivier, in de buurt van één van zijn geïsoleerde buitenverblijven.

Bouterse was volgens de Amerikanen in geldproblemen en stelde daarvoor logistieke faciliteiten in Suriname ter beschikking voor gezamelijke transporten  om geld te verdienen. Khan zou ook betrokken zijn bij wapens voor drugsdeals met de Colombiaanse guerilla-beweging FARC.

Een regionale chef van een drugskartel bracht maandelijks vanuit Venezuela bezoeken aan Bouterse in Suriname.   

De Volklskrant schrijft nu dat politici in Suriname vinden dat 'snel' met een verklaring moet worden gekomen, terwijl de Surinaamse regering er niet op in wil gaan.

Bouterse was in 2006 parlementariër en sinds 2010 is hij president. In 2000 is hij door het Haagse gerechtshof tot 11 jaar cel veroordeeld voor een drugstransport van 474 kilo dat in een zeiljacht werd onderschept in de haven van Stellendam in 1997.

Shaheed Khan is in juni 2006 gearresteerd en uitgeleverd naar de Verenigde Staten waar hij in Brooklyn, New York is berecht en veroordeeld voor cocaïnhandel.