‘Willem K.’ (19) opgepakt voor explosies in Alkmaar

‘Willem K.’ (19) opgepakt voor explosies in Alkmaar

De politie heeft vorige week woensdag een 19-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een reeks explosies in Alkmaar. Hij wordt ervan verdacht de gebruiker te zijn van het chataccount ‘Willem K.’ Dat meldt de politie vandaag.

Tv-programma’s

Vorige week dinsdag werd in Opsporing Verzocht en Bureau NH aandacht besteed aan het onderzoek naar een reeks explosies in Alkmaar. In dit omvangrijke onderzoek zijn al vijftien verdachten gearresteerd.

Gelokt

In Opsporing Verzocht en Bureau NH gaf de politie uitleg over de hiërarchie binnen dergelijke criminele netwerken. De opdrachtgevers blijven vaak buiten schot, terwijl de uitvoerders over het algemeen jongens tussen de 14 en 20 jaar oud zijn. Zij worden volgens de politie gelokt met bedragen tussen de 1.500 ten 2.000 euro, maar in de praktijk krijgen ze vaak niet of veel minder betaald.

‘Willem K’ en ‘Klaas Vaak’

Uit app-contacten blijkt dat twee van zulke opdrachtgevers of tussenpersonen in dit onderzoek bekend staan als ‘Willem K’ en ‘Klaas Vaak.’ De 19-jarige Amsterdammer, die vermoedelijk achter het chataccount ‘Willem K.’ zit, is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit vast.

Daarnaast is het onderzoeksteam ervan overtuigd dat de gebruiker van het account ‘Klaas Vaak’ op korte termijn geïdentificeerd zal worden, aldus de politie dinsdag.

Zie ook:

‘Tieners die aanslagen op woningen pleegden kregen zelden betaald’