Witwas-verdachte bemiddelde voor Nedim Imaç (VIDEO)

Puck le C. (44) – die is aangehouden op verdenking van witwassen – was enige tijd vriendin van de criminele vastgoedhandelaar Willem Endstra. Ook bemiddelde ze voor een woning van de in 2007 doodgeschoten drugsverdachte Nedim Imaç.

Door @Wim van de Pol

Eén en ander blijkt uit stukken uit politiedossiers waar Crimesite inzage in heeft gehad. Le C. werkte op het kantoor van Endstra. In de onderzoeken naar de moord op Willem Endstra (2004) en John Mieremet komt ze ook voor als een intieme relatie van Endstra. Ze is ook gehoord door de politie als getuige nadat vriend en zakenpartner van Endstra, de advocaat Abraham Zeegers, zei dat Puck le C. op het kantoor aan de Apollolaan had gezien dat op zekere dag Mieremet ‘met een pistool binnenstormde om Endstra te bedreigen’.

Volgens Het Parool zien politie en Openbaar Ministerie Le C. als ‘facilitator’ van criminelen omdat ze aldoor panden lijkt te verhuren of onderverhuren aan criminelen, die zodoende zonder papieren spoor achter te laten ergens kunnen wonen. Dat levert voor de politie een verdenking van het misdrijf witwassen op. Maar haar advocaat zegt in die krant dat Le C. zich er helemaal niet bewust is dat zij zou zijn betaald met crimineel geld.

Olympisch Stadion

Le C. was al geruime tijd actief in het duurdere segment van de particuliere vastgoedsector. Nadat Imaç door de politie lange tijd ongemoeid was gelaten startte de politie rond 2004 een onderzoek naar witwassen en drugshandel door Imaç. De recherche ontdekte dat Imaç een opvallend uitgavenpatroon had met vaste lasten van bijna 12.000 euro per maand. De  Hagenaar Imaç wilde ook in Amsterdam een appartement, maar hij wilde alleen onderhuren.

Puck le C. verklaarde tegenover de politie (als getuige) te hebben opgetreden als tussenpersoon voor een persoonlijke vriend bij de verhuur van diens appartement aan Nedim Imac. Die woning was in de Laan der Hesperiden, naast het Olympisch Stadion in Amsterdam. In juni 2006 was de driemaandelijkse onderhuur ingegaan. Nedim Imaç had volgens Le C. aan haar een huurbedrag van 21.000 euro overhandigd alsmede een borg van 7.000 euro voor de huur van zes maanden.

Imaç werd op 17 februari 2007 op de Jan Rebelstraat in Amsterdam door een onbekende schutter doodgeschoten, op de stoep voor het Turkse restaurant Bir Bey.

Puck Le C. trad ooit op in televisieprogramma Het Mooiste Meisje van de Klas.