Witwassen met buitenlandse betaalkaarten

De FIOD heeft drie onderzoeken afgerond naar verdachten die vermogen in het buitenland hadden gestald en buitensporige uitgaven deden met een betaalkaart die gekoppeld is aan een buitenlandse bankrekening. Ze zijn verdacht van witwassen.

Vijf panden

Volgens het functioneel parket zijn de uitgaven die verdachten met deze kaart hebben gedaan niet te verklaren uit het inkomen of het vermogen dat zij hebben opgegeven bij de Belastingdienst. De FIOD heeft de afgelopen weken vijf panden doorzocht in drie strafrechtelijke onderzoeken naar witwassen en belastingfraude. Er is in totaal voor meer dan 1.000.000 euro beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen, luxegoederen en contant geld.

Markthandelaar

De FIOD doorzocht maandag de woning en een loods van een markthandelaar uit Tilburg. De man kwam als verdachte in beeld in een onderzoek naar transacties die met de buitenlandse betaalkaart zijn gedaan bij verschillende casino’s in Nederland. Van 2009 tot 2011 zijn grote bedragen opgenomen of besteed met de kaart. Het vermoeden is dat de verdachte tonnen aan eigen vermogen bezit, terwijl dat vermogen niet is opgegeven aan de belastingdienst. Hij heeft vermoedelijk circa 1.000.000 euro witgewassen. Het vermogen lijkt niet uit legale inkomsten van de verdachte te verklaren. De FIOD heeft beslag gelegd op een woning, sieraden, een auto, tienduizenden euro’s aan contant geld en tegoeden op bankrekeningen. Ook is tijdens de doorzoeking een vuurwapen aangetroffen.

Beroepsgokker

Eind juli doorzocht de FIOD drie woningen in Groningen, Oldenzaal en Enschede in een onderzoek naar een beroepsgokker. Hij wordt verdacht van het opzettelijke doen van onjuiste belastingaangiften, witwassen en fraude met kansspelbelasting. Het gaat om enkele tonnen euro’s. De verdachte heeft met een betaalkaart van een buitenlandse bank contant geld opgenomen. Er is beslag gelegd op Nederlandse, Duitse en Britse bankrekeningen, een woning en diverse luxegoederen, zoals horloges.

Autohandelaar

Begin augustus doorzocht de FIOD de woning van een autohandelaar uit Zandvoort. Door deze verdachte werden door middel van een buitenlandse creditcard aan tienduizenden euro’s cash opgenomen. De verdenking is dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tienduizenden euro’s . Er is beslag gelegd op contant geld.

Debet- en creditcards

De onderzoeken zijn gestart naar aanleiding van een analyse van de Belastingdienst van gegevens van betalingen die belastingplichtigen in Nederland doen met buitenlandse betaalkaarten. Daarbij wordt gekeken of de kaarten zijn gekoppeld aan vermogen in het buitenland waarover vermoedelijk geen belasting wordt betaald. De Belastingdienst werkt binnen het project samen met de FIOD en het Openbaar Ministerie. Zo kan het verbergen van inkomsten en vermogen in het buitenland niet alleen leiden tot aanslagen en boetes van de Belastingdienst, maar ook tot strafrechtelijk onderzoek. De samenwerking heeft inmiddels geleid tot meerdere lopende onderzoeken van de FIOD en het Openbaar Ministerie naar witwassen en belastingfraude. De Belastingdienst betrekt komende periode meer kaarthouders in haar toezicht. De verwachting is dat dit tot meer belastingaanslagen en boetes gaat leiden en mogelijk ook tot strafrechtelijke onderzoeken. Wie geld in het buitenland aan de Belastingdienst wil opgeven kan gebruik maken van de inkeerregeling. Men betaalt dan een boete van 60% van de ontdoken belasting. Als de Belastingdienst zelf ontdekt dat mensen verzwegen inkomen of vermogen hebben, kan de boete oplopen tot 300%.