Woning Bandido-president onterecht gesloten

De burgemeester van Echt-Susteren was niet bevoegd om de woning van de president van de Bandidos Harrie Ramakers in maart 2014 te sluiten. Dat heeft de rechtbank in Limburg donderdag besloten. Het beroep tegen deze sluiting is daarom gegrond verklaard.

Net geïnstalleerd

De burgemeester besloot destijds de woning voor 3 maanden te sluiten, nadat onbekenden explosieven naar de woning hadden gegooid. Ramakers was net geïnstalleerd als president van MC Bandidos. Hij  ging in beroep.

Verstoring openbare orde

Sluiting van een woning op basis van artikel 174a van de Gemeentewet kan alleen als er sprake is geweest van ‘gedragingen in de woning’ die tot de verstoring van de openbare orde hebben geleid. Daarvan is hier geen sprake geweest. Vast staat namelijk dat de verstoring van de openbare orde het gevolg was van explosieven die richting de woning werden gegooid. Dit zijn geen gedragingen in de woning, maar gedragingen buiten de woning. Hoewel de sluiting op zichzelf begrijpelijk was, geeft de wet hiervoor in dit geval geen mogelijkheid. De burgemeester was dus niet bevoegd de woning te sluiten en het beroep is gegrond.