Wordt Jumbo afgeperst?

Groot alarm gisteren in Groningen: een bommelding bij Jumbo leidde tot een ontruiming en een vergeefse zoektocht naar een explosief. De politie onderzoekt het mogelijke verband met 2 eerdere incidenten in mei, waarbij wel explosieven werden aangetroffen. Wie en waarom, is nu de vraag.

 

Door Vincent Verweij

 

Op zondagavond 31 mei vond een ontploffing plaats bij een andere Jumbo in Groningen. Er zijn camerabeelden beschikbaar waarop is te zien dat een verdachte iets neerlegt bij de winkel. Even later is een ontploffing te zien. De dader lijkt een blanke man te zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=MftjhUfzIDs&feature=youtu.be

In de nacht van 8 op 9 mei trof de politie een explosief aan bij de Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. Dit voorwerp kwam niet tot ontploffing. Tegen de gevel was een tas geplaatst met een explosief dat mensen zwaar had kunnen verwonden en zelfs doden. Een rechercheteam, bestaande uit 20 rechercheurs, werkt sindsdien aan het onderzoek.

Afpersing

De politie zegt rekening te houden met meerdere scenario’s, zoals een gefrustreerde ex-werknemer. Maar het meest waarschijnlijke scenario wordt niet openlijk besproken. Afpersing. Supermarkten zijn daar regelmatig slachtoffer van. Drie maanden geleden nog schreef de Nederlander  Jelle F.  dreigbrieven naar de Belgische supermarktketen Delhaize en gooide hij zuur in het gezicht van een cassière. Hij eiste geld en Delhaize zou de man ook hebben betaald, in de hoop zijn identiteit op die manier te achterhalen. Hij werd gearresteerd nadat familie hem op vrijgegeven bewakingsbeelden had herkend.

Ahold

Albert Heijn is ook regelmatig slachtoffer van afpersing geweest. Zo eisten twee mannen uit Zwolle in 2003 miljoenen van het concern.  Ze zetten hun eis kracht bij door kogels af te vuren op woningen in Deventer en Meppel. Ook beschoten ze een Albert Heijn-filiaal in Zwolle. Er werd een Team Grootschalige Opsporing geformeerd van maar liefst 180 rechercheurs. ,,De twee voerden de dreigementen op. Er zouden willekeurig slachtoffers worden gemaakt als er niet betaald werd. Alle aandacht ging uit naar het voorkomen van dit soort krankzinnige schietpartijen”, zei persofficier Kappeyne van de Coppello destijds. Uiteindelijk liepen de daders vrij simpel tegen de lamp via gegevens van hun telefoon provider.

IKEA

In 2002 werd Ikea slachtoffer van afpersing door twee Polen.  Zij plaatsen  bommen in de filialen Sliedrecht en Amsterdam. De twee hadden per brief gedreigd dat er een derde bom zou afgaan in een niet nader genoemd filiaal en eisten 250.000 euro. Op de explosieven in Amsterdam en Sliedrecht waren mobiele telefoons bevestigd. Door het belverleden van die toestellen na te gaan, wist de politie de daders aan te houden. Ikea heeft nooit betaald.