Wraak, het vervolg op Mocro Maffia

In het boek Wraak, de opvolger van de bestseller Mocro Maffia, komen ze allemaal voorbij.  Nabil Amzieb, Naoufal F., Mitchell Jansen, Eaneas Lomp, Jeffrey S., etc. Loopjongens, soldaten, opdrachtgevers, slachtoffers en bazen. Velen zijn dood, anderen leven nog.

Centrale figuur in het boek is Omar L., die zich van het alias Suarez lijkt te hebben bediend. Hij zou opdrachtgever zijn van verschillende liquidaties en moordpogingen. Zijn motief? Wraak. Voor de moord op zijn broer Youssef.

Hieronder een voorpublicatie uit Wraak, over de arrestatie van Omar L.

Het boek bestellen kan hier.

30 juni 2017

(Marokko/Marrakech)

Het is een paar dagen na het Suikerfeest. Omar L. was er speciaal voor teruggevlogen, ondanks dat hij Nederland zo veel mogelijk mijdt, hij voelt zich er niet veilig meer. Hij heeft het idee dat hij altijd achterom moet kijken. Maar hij wilde het einde van de ramadan met zijn familie vieren. Nu is het weer tijd om terug naar Marokko te gaan, het land waar hij sinds 2014 een soort zwervend bestaan leidt. Soms is hij in Marrakech, dan weer in Casablanca. In Marokko werd hij gezien bij het proces tegen Hamza ‘Chiep Chiep’ B., een van de vermeende daders van de Staatsliedenbuurt. De afgelopen jaren is hij ook in Thailand, Turkije en Dubai gespot.

In Marokko werkt hij naar eigen zeggen als een soort makelaar. Hij handelt in grond en vastgoed. En in meloenen. Hij zegt dat de oogst hem zo’n 17.000 euro oplevert.

Hij staat op vliegveld Zaventem bij Brussel klaar om het vliegtuig naar Marokko te pakken, maar voordat Omar kan instappen wordt hij aangehouden door de Belgische autoriteiten. De Ennetcom-data leverden inmiddels genoeg informatie op om hem officieel aan te houden voor de moord op Chahid Yakhlaf, die op oudjaarsavond werd doodgeschoten in Kerkdriel.

De politie is er inmiddels van overtuigd dat Omar L. de man achter de mysterieuze Suarez is. Het bewijs uit de Ennetcom-servers lijkt overweldigend. Een account die Suarez gebruikte stuurde al op 29 december 2013 berichten die naar hem te herleiden zijn. Het is die dag een jaar na de dood van zijn broer Youssef. Suarez staat daarbij stil.

De Suarez-account heeft contactgegevens opgeslagen van familieleden van Omar. De bijbehorende simkaart maakt met verbinding met zendmasten rond Schiphol op momenten dat Omar daar aankomt of vertrekt, blijkt uit de historische gegevens van zijn paspoort. Suarez en Omar zouden op dezelfde momenten in het buitenland verblijven. Als de naam van Omar in Het Parool verschijnt, krijgt Suarez een bericht dat hij in de krant staat. Als de politie Youssef O. in detentie hoort zeggen dat hij bezoek krijgt van onder anderen Sua, komt een paar dagen later Omar op visite.

Hij lijkt ‘vernoemd’ naar de voetballer Suarez. In sommige telefoons staat het adres van Suarez opgeslagen als ‘Barça’. En op een gegeven moment doet Mohamed H. de groeten aan Youssef O. namens ‘een Barcelona-speler, niet zijnde Messi of Neymar’. Het gebit van Omar zou doen denken aan dat van de oud-Ajacied, is de theorie. Een ander verhaal is dat hij zijn bijnaam ontleent aan Omar Suarez, een personage uit de film Scarface. Een foto van de acteur zit tussen de bewijsstukken in het strafdossier.

Daarnaast is er nog een anonieme tip binnengekomen bij de politie, die de hele theorie nog eens lijkt te bevestigen. ‘Hicham vertelde me dat hij voor 50.000 euro Eaneas Lomp had gedaan, samen met Nabil Amzieb,’ weet de geheimzinnige bron van de politie. ‘Omar L. is duidelijk een slimme jongen en de opdrachtgever. Hij gebruikt alleen zwakbegaafde jongens zoals Nabil Amzieb en Hicham. Ze liggen tegen het niveau van gehandicapt aan. Als je ze goed kent, begrijp je dat. Omar L. laat ze komen naar Marrakech en belooft ze bergen met goud.

Hicham moest in het begin alleen wapens en auto’s regelen. Toen later zat hij er al in en dwong hij Hicham om liquidaties te doen. Echt triest.’

Omar belandt de rest van de zomer in een Belgische gevangenis, in augustus wordt hij overgeleverd aan Nederland. De recherche verhoort hem over zijn vermeende betrokkenheid bij de zaken. Ook vragen ze waarom hij nou in 2014 zelf het doelwit was van een moordpoging, toen de onschuldige Stefan Regalo Eggermont om het leven kwam. ‘Ja, ik vond het raar,’ antwoordt hij. ‘Ik denk dat ze bang waren dat ik mijn broer wilde wreken.’