Wraking rechters-commissarissen liquidatieproces afgewezen

De wrakingsverzoeken van de advocaten van het kantoor Ficq & Partners tegen de rechters-commissarissen in de strafzaak Marengo zijn door de wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank deels niet-ontvankelijk verklaard en verder afgewezen.

Bunker

De wrakingskamer heeft de wrakingsverzoeken maandag behandeld in de Bunker in Amsterdam-Osdorp. Het kantoor staat onder meer de van opdracht geven voor liquidaties verdachte Mohamed en Saïd R. bij.

Tijdens een recent verhoor van kroongetuige Nabil B. botste advocaat Nico Meijering met een rechter-commissaris. Meijering vond dat twee rechters-commissaris in een brief zijn integriteit hadden aangetast en vond dat ze daarom niet langer bij Marengo betrokken konden blijven.

In de brief werd gesteld dat Meijering ‘blijk’ zou hebben gegeven van ‘een volstrekt gebrek aan respect voor de beslissingen van de rechter-commissaris, maar ook voor de veiligheidsbelangen’ van (familie)relaties van kroongetuige Nabil B..

“Vriendin van”

Meijering had in een verzoek aan de rechter-commissaris om een getuige te horen de naam van de getuige volledig genoemd. De rechters-commissaris zeiden dat zij eerder tijdens een regiebijeenkomst een verzoek hadden gedaan dit niet te doen en (bijvoorbeeld) de term “vriendin van” te gebruiken.

Volgens Meijering bleek uit het proces-verbaal van de regiebijeenkomst dat van zo’n verzoek nooit sprake was geweest en ook niet van een beslissing. Er is gezegd door de rechter-commissaris dat namen van bepaalde personen die in verzoeken stonden zouden worden “gezwart” door de griffier. De namen zouden volgens Meijering wel in verzoeken van advocaten moeten blijven staan.

Verhoren

De verhoren bij de rechter-commissaris waren opgeschort. De uitspraak van de wrakingskamer betekent dat de reeds geplande verhoren door kunnen gaan met dezelfde rechter-commissaris die de verhoren tot nu toe heeft geleid. Ook de andere rechter-commissaris kan bij de zaak betrokken blijven.

Deze week staan weer verhoren bij de rechter-commissaris in het Marengo-proces gepland.

Zie de laatste berichten over het proces:

Advocaten dreigend: ‘zo kan het niet verder’

Wie legt de grens voor de opsporing in een rechtsstaat? (COLUMN)

Politie volgde advocaten tijdens klopjacht op Taghi (UPDATE1)