‘Yab Yum wordt een museum’

Dikke kans dat het beroemdste bordeel dat niet meer bestaat – Yab Yum, aan het Singel in Amsterdam – een museum gaat worden. Dat bericht Nieuwe Revu. De eigenaar van het pand – vastgoedondernemer Chris Kraijpoel – vroeg een vergunning aan bij de gemeente Amsterdam voor exploitatie van een bordeel en een nieuwe start van de beruchte club. Kraijpoel is echter verdachte in strafzaken geweest, en de gemeente probeert nu middels bureau BIBOB de vergunningaanvraag te weigeren.

Dat resulteerde in juridisch gebakkelei en de gemeente heeft inmiddels een zienswijze op die zaak op tafel gelegd. Maar als het waar is wat Revu bericht, dan legt Kraijpoel nu het hoofd in de schoot en laat hij de plannen voor bordeelexploitatie varen.

Voor een museum is immers geen exploitatievergunning noodzakelijk. Als de plannen doorgaan kunnen burgers en buitenlui de bedden bezichtigen waar vaste klant Klaas Bruinsma zich persoonlijk liet verzorgen, net als tal van andere bekende Nederlanders.    

De seksclub is nu al vijf jaar dicht. Yab Yum moest in 2008 de deuren sluiten vanwege een negatief BIBOB-advies van de gemeente Amsterdam. De ambtenaren vonden dat de club feitelijk het eigendom was van de Hells Angels, in casu van voorman Harrie S. die de zaak in 1999 hebben overgenomen door afpersing en bedreiging van voormalig eigenaar Theo Heuft.

Kraijpoel kocht het pand in 2011. 

Zie ook Revu.