Bedreigingszaak Klaas Otto van tafel

Er was eind maart grote onduidelijkheid over, maar nu is het toch definitief: het onderzoek door het parket in Breda naar de bedreiging van officier van justitie Greetje Bos door oud-No Surrender president Klaas Otto is van de baan. Dat bevestigt Louis de Leon, de advocaat van Otto.

De Telegraaf meldde op 28 maart al dat de zaak zou zijn geseponeerd. Het nieuws was aanvankelijk bevestigd door het Openbaar Ministerie. Een dag later werd door het landelijk parket gemeld dat het onderzoek naar Otto in zake de bedreiging van Greetje Bos toch niet werd gestaakt. Nog geen twee maanden later heeft advocaat De Leon bericht gekregen dat de zaak tegen zijn cliënt toch is geseponeerd. Volgens het landelijk parket is er ‘onvoldoende wettig en overtuigend bewijs.’

Afgetapt

De vermeende dreiging door Otto aan het adres van de officier van justitie werd groot in het nieuws gebracht door het Openbaar Ministerie en in het onderzoek werden alle mobiele telefoons binnen en ook buiten de inrichting waar Otto verbleef afgetapt. In augustus 2017 maakte justitie bekend dat Mohammed S. (44) uit Sliedrecht was opgepakt. Een paar uur later werd hij vrijgelaten. Greetje Bos, die de strafrechtelijke onderzoeken naar Otto leidt, werd zwaar beveiligd. Otto kwam door de zaak in een zwaarder regime te zitten dan dat van de Extra Beveiligde Inrichting, ook in Vught.

Inmiddels is de voorlopige hechtenis van de 50-jarige Klaas Otto geschorst. Otto wordt nog wel verdacht van mishandeling, witwassen, afpersing en bedreiging. Hij mag de inhoudelijke behandeling van zijn proces in deze zaken dus in vrijheid afwachten. De schorsing van zijn voorarrest is gebonden aan strenge voorwaarden.

VVD

Eerder deze maand werd bekend dat Greetje Bos overstapt naar de politiek. Ze wordt wethouder voor de VVD in Breda. Welke portefeuille ze krijgt is nog niet bekend.