Zaak-Paarlberg: geen inzage Endstra-dossier
De advocaten van Jan Dirk Paarlberg (foto) krijgen van het gerechtshof in Amsterdam geen toegang tot het dossier over de moord op Willem Endstra. Paarlberg wilde dat dossier laten voegen in zijn zaak omdat hij daarmee zegt mede te kunnen aantonen dat het bij betalingen, ter waarde van 17 miljoen euro, van bedrijven van Endstra aan bedrijven van Paarlberg niet om afpersing ging. Het gerechtshof heeft ook een paar belangrijke verzoeken van Paarlberg toegewezen. Zo moet Dino Soerel worden gehoord door de raadsheer-commissaris.
Door Wim van de Pol
Zakenman Jan Dirk Paarlberg is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van vier en een half jaar cel voor witwassen van afpersingsgelden van Willem Holleeder dat de rechtbank hem vorig jaar oplegde. Met het oog daarop wilden de advocaten van Paarlberg inzage in de volledige administratie van de bedrijven van Endstra. Die administratie is na de moord op 17 mei 2004 op het kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan in beslag genomen.
Jonathan Tobing moet dit najaar ter zitting komen getuigen over afspraken die naar zijn zeggen binnen de gelederen van de familie Endstra, na de dood van Willem, zouden zijn gemaakt over het ‘afstemmen’ van verklaringen tegen de politie met betrekking tot Paarlberg. Tobing is een voormalige vriend van Anita Schuts. Schuts was van 1992 tot 2003 de vriendin van Willem Endstra.
Broer Haico Endstra zou hierbij betrokken zijn geweest, zegt Tobing. Ook Haico Endstra moet ter zitting getuigen.
André Beckers, de advocaat die de zakelijke belangen behartigde van Ria Eelzak, de vrouw van John Mieremet, moet bij de raadsheer-commissaris getuigen.
Het gerechtshof wil een notaris van het kantoor Loyens & Loeff horen als getuige. Belangrijk bewijs tegen Paarlberg is een codicil dat Endstra in bewaring gaf bij toenmalig notaris bij Loyens & Loeff, Van Lidth de Jeude. Endstra heeft daar laten vastleggen dat hij werd afgeperst middels een overeenkomst met Paarlberg. Die verklaring moest na zijn dood naar de politie gaan. Maar op de envelop staat een onjuiste datum vermeld. De verdediging wil die datum checken.
Dat zou kunnen door informatie over de factuur die Endstra voor die dienst heeft betaald. Ook willen de advocaten de notaris horen over het codicilboek in de kluis van van Loyens & Loeff.
De recherche heeft zich in het onderzoek niet overtuigd van de juistheid van de datum waarop de verklaring is afgelegd door daarnaar nader onderzoek te doen.
De verdediging wil ook weten hoe binnen de familie Endstra de “dagboekaantekeningen” van Endstra zijn geselecteerd: welke delen naar de politie zijn gegaan en welke zijn achtergehouden. Daarover zal Haico Endstra moeten vertellen.
Getuige Erna van Dongen, de weduwe van de vermoorde vastgoedman Rob Driesen uit Breda, is afgewezen. Endstra had een relatie met deze vrouw. Achter een koelkast in haar huis werden aantekeningen van Endstra gevonden. Een familielid bracht die naar Haico Endstra die een selectie van de aantekeningen aan de politie liet overhandigen.
Het hof vindt niet dat de achtergehouden aantekeningen bij de familie moeten worden opgevraagd en acht het horen van Haico Endstra hierover voldoende.
Getuigen Erik de Vlieger, John Wijsmuller en René Coltof zijn afgewezen. De verdediging wilde middels deze zakenmannen in vastgoed aantonen dat het niet schriftelijk vastleggen van afspraken bij zakelijke ontvlechting, zoals tussen Endstra en Paarlberg, usance was. Maar het gerechtshof meent dat daarover al genoeg materiaal in het dossier zit, ook van deze getuigen zelf.
Eind september begint naar verwachting de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de zaak tegen Paarlberg.
Zie ook:
Plooij en Posthumus houden het kort
Paarlberg eist administratie Endstra-bedrijven