‘Zaak paroxetine-moord moet over’

Twee hoogleraren vinden dat het proces van een man die 24 jaar cel kreeg voor een dodelijke schietpartij opnieuw moet. Hij verkeerde onder invloed van een antidepressivum. Volgens de Volkskrant is bij de schutter een relatie tussen paroxetine en agressie wetenschappelijk onderzocht én vastgesteld.

Eerste Nederlander

Er zijn al langer aanwijzingen dat antidepressiva plotselinge en hevige stemmingswisselingen kunnen veroorzaken en ook heftige agressieve aanvallen. Ids Idsardi is de eerste Nederlander bij wie de relatie met (in dit geval) paroxetine is vastgesteld. De man heeft zijn dossier ter beschikking gesteld van de Volkskrant.

Extreem geweld

In de nacht van 1 februari 2008 verkeerde hij enkele uren in een roes waarin hij in een storm van extreem geweld een vriendin van zijn ex-vriendin doodde en zijn ex en haar vriend levensgevaarlijk verwondde onder het oog van één van zijn kinderen. Hij had een dubbele dosis paroxetine genomen en zestien bier.

De lasser Idsardi stond bekend als een gemoedelijke jongen die nooit kwaad werd.

Dubbelblind

‘Deze dader is buitenproportioneel zwaar gestraft’, zegt arts en klinisch farmacoloog Anton Loonen, die als getuige-deskundige optrad in deze zaak, in de krant. Hoogleraar forensische psychiatrie Robbert-Jan Verkes van de Radboud Universiteit zegt: ‘Hij had verminderd toerekeningsvatbaar verklaard moeten worden. Die middelen hebben een aanzienlijke invloed gehad.’

Verkes diende op last van het gerechtshof Idsardi (“dubbelblind”) paroxetine toe. Hij kreeg onmiskenbaar stemmingsverstoringen, boosheid en ontremd gedrag, 4 tot 8 uur na inname, dezelfde tijd als voorafgaand aan de dodelijke schietpartij. De invloed van alcohol is niet gemeten, maar volgens de hoogleraren zal alcohol ontremd gedrag en stemmingswisselingen heviger maken. Bovendien ontspoorde Idsardi nooit na veel drank.

Verschil van mening

Indertijd nam het gerechtshof de resultaten van dit onderzoek alleen voor kennisgeving aan en veroordeelde Idsardi als toerekeningsvatbaar. Er was verschil van mening tussen getuige-deskundigen over een zijlijn: zij zagen wel een verband tussen delict en paroxetine maar over de vraag hoe dat middel precies agressie veroorzaakte waren ze het oneens.

Novum

Klinisch farmacoloog Loonen wil tot een rapportage komen waarin alle onderlinge geschillen kunnen worden beslecht. Zo’n rapport kan dat tot een novum leiden dat nodig is voor een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad.

Als dat zou worden toegewezen komt voor andere zaken waarin antidepressiva een rol speelden ook een dergelijk verzoek in beeld: bijvoorbeeld de bijlmoord van stewardess Elzelien K. die haar dochter en echtgenoot doodde, of bijvoorbeeld die van asielzoeker Alasam S. die in het Groningse Baflo zijn vriendin en een politieman doodde.

Alle berichten over de mogelijke rol van antidepressiva bij geweld.

Zie ook:

Justitie probeert medicijn uit op moordverdachte