Zeer hoog ziekteverzuim bij politie

In 2015 zat gemiddeld 7 procent van de agenten in Nederland ziek thuis, dat zijn er iedere dag zo’n 4.600. Al langer probeert de politieleiding ziekteverzuim terug te dringen maar dat heeft nog geen effect gehad.

Angst

In 2014 was het ziektepercentage 6,1 procent en in 2013 5,7 procent. De voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie, Frank Giltay,  verklaart in het Algemeen Dagblad de sterke stijging van het aantal zieken onder meer door de reorganisatie van de Nationale Politie. ‘Een grote groep agenten leeft al lange tijd in angst en onzekerheid,’ zegt hij, ‘dienders worden daar letterlijk ziek van.’

Functieprofiel

Ruim 6500 agenten hebben de afgelopen maanden bezwaar gemaakt tegen hun nieuwe functie-indeling. Giltay vindt dat de menselijke maat te weinig aandacht heeft geregen in de reorganisatie. Giltay in het AD: ‘Agenten krijgen te horen dat ze 100 kilometer verderop moeten gaan werken. Of ze herkennen zich niet in hun nieuwe functieprofiel. Daarvan gaan ze slecht slapen. En ja, dan wordt je vatbaarder voor ziektes.’

PTSS

Uit onderzoek is in 2014 gebleken dat de korpsleiding te weinig deed om de duizenden langdurig zieke medewerkers weer aan het werk te krijgen. De korpsleiding heeft nu nog steeds te weinig inzicht in de reden waarom mensen thuiszitten of wat ze mankeren.

Veel agenten lopen bij hun werk een posttraumatische stressstoornis (PTSS) op. Zeker 900 agenten vroegen in de afgelopen drie jaar om erkenning van hun psychische problemen. De politie heeft nu ruim 17 miljoen euro aan smartengeld uitgekeerd. Zie daarover meer in het boek Onder Spanning.